Díszpolgár lett Komlóssy József

129

Többek között díszpolgári címet adtak át, családi címert lepleztek le és kopjafát avattak a hétvégi XVI. Ditrói Falunapokon, a kétnapos rendezvényen minden korosztály megtalálhatta a kedvérevalót.

Három nagy eseményt is tartottak szombaton Ditróban: a 60. évfordulóját ünneplő Puskás Tivadar Szakképző Líceum előterében leleplezték a helyi Puskás-család felújított címerét, a tanintézmény névadójának tiszteletére a parkban kopjafát avattak, a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban tartott dísztanácsülésen pedig Komlóssy József megkapta a község díszpolgárának járó elismerést.
„A gyökereimet szeretném megköszönni Gyergyóditrónak” – mondta könnyeivel küszködve Komlóssy József, hozzáfűzve: élete legszebb napja az esemény, mivel a ditrói közösség fiának ismerte el. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, a Gábor Áron-díjjal és a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári kitüntetésben is részesített Komlóssy rámutatott, sokkal többet jelent számára a díszpolgári cím: legfőképpen azt, hogy „a ditrói Puskás Kálmán unokája hazatért.”
– Nekünk mindent meg kell tenni azért, hogy ebben a térségben a lakosság meg tudjon maradni – hangsúlyozta az „autonómia prófétájaként” is ismert Komlóssy József, megjegyezve: fontos, hogy mindenki a legjobbat hozza ki a munkájából, hogy az előrevigye a közösséget.
A díszpolgárt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő méltatta, aki beszédében legfőképp Komlóssy József munkásságát, annak sokoldalúságát emelte ki. Egy korábban adott interjúra hivatkozva elmondta, Komlóssy azok helyett szól, akik nem szólhatnak, kitartóan dolgozik azon, hogy egymástól elválasztott magyar közösségeket segítsen.
Az eseményen Gyergyóditró polgármestere, Puskás Elemér külön köszöntötte a magyarországi Kamutról és Budajenőről érkezett vendégeket, majd munkára hívta az új tanácstestületet, mondván, többször is bizonyították, hogy nincs olyan akadály, amelyet közösen ne tudnának átlépni.
Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepelte a helyi Puskás Tivadar Szakképző Líceum, az eseményen az iskola előterében leleplezték a Puskás-család címerét. Román Sándor igazgató a kőbe faragott címerrel kapcsolatban kifejtette: vélhetően 1886-ban készítették, eredetileg pedig a Puskás Tivadar utcában található 37. házszámú ingatlan homlokzatán volt, 1956 és 1957 között azonban az új tulajdonos a ház első részét lebontotta, a címert pedig levette. A nagytemplom raktárába került, majd mindenki megfeledkezett róla, egészen az istenháza felújításáig, amikor ismét előkerült. Márton Katalin festőművész újította fel a Puskás-címert, a szakmai felügyeletet pedig Balázs József gyergyóalfalvi festőművész biztosította.
– Nagy megtiszteltetés, ugyanakkor kihívás volt, sok tanulási lehetőséggel – fogalmazott a több mint 200 kilós kőcímer leleplezését követően Márton Katalin, hozzátéve: a címerek felújításánál nincs alkotói szabadság, szigorúan követni kell a heraldikai szabályokat. Gyergyóditró parkjában Puskás Tivadar emlékére kopjafát is avattak. György Hajnal, a Puskás Tivadar Szakképző Líceum aligazgatója az iskola névadójának munkásságát méltatta beszédében, hangsúlyozva: fontos az elődök tisztelete. Elhangzott, a Siklódi Lőrinc- és Puskás Tivadar-kopjafák mellé, a tervek szerint jövőre Csiby Andor emlékére is állítanak egyet.
A fent említett események mellett, számos rendezvénnyel várták az érdeklődőket a szervezők, a kétnapos falunapokon minden korosztály megtalálhatta a kedvérevalót. A fiatalok sportrendezvényeken és koncerteken kapcsolódhattak ki, megtartották a már hagyományos Légy Ott Kupát, de képzőművészeti kiállítás, különböző gyermekprogramok és főzőverseny is szerepelt a kínálatban.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.