Disznótoros farsang Farkaslakán ötödjére

Már idegenforgalmi vonzereje is van

246

A helyi polgármesteri hivatal munkatársai kezdeményezték öt évvel ezelőtt ezt a rendezvényt. Részben a hagyományok és a klasszikus ser­tésfeldolgozási módszerek bemutatása, részben pedig csapatépítés végett indították útjára, hiszen már kezdetben az volt a cél, hogy a községből, illetve a testvértelepülésekről fogadhassák a jelentkezőket.

Ápolják a hagyományokat. Szemmel láthatóan sokan érdeklődtek az esemény iránt Fotók: Farkas Antal

Az eredeti elképzelés bevált, hiszen a Disznótoros farsangnak sikere van, a helyiek megkedvelték, sokan vesznek részt rajta, s amint azt megtudtuk a helyi turisztikai iroda vezetőjétől, ma már idegenforgalmi vonzereje van, hiszen amellett, hogy eljött Ajak küldöttsége (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – és be is nevezett a vetélkedőre, hiszen minden alkalommal több kategóriában is díjazzák a munkát – a helyi vendéglátósok jelezték, hogy volt érdeklődés, és erre az alkalomra máshonnan is foglaltak szállásokat és jöttek el a szombaton, január 12-én, hajnaltól estig zajló farsangi disznóköltség-feldolgozásra és az azt követő, illetve azzal párhuzamosan zajló torozásra.
Idén nyolc csapat nevezett be: Farkaslaka Község Önkor­mány­zata, Ajak Város Önkor­mány­zata, Quad-Cross (Far­kas­laka), László-Constr Kft. (Nyikó­malomfalva), Vadászok (Far­kaslaka), LóFő Lovasok (Ke­cset), Szentléleki Polyvások (Székely­szentlélek), Ke­cseti Egye­sület (Kecset).

Jókedvből nem volt hiány. Bor is került a kenyér mellé az asztalra

Az első helyezést a László-Construct Kft., a másodikat a LóFő Lovasok, a harmadikat pedig a Szentléleki Polyvások kapta, de voltak különdíjak, olyan „exkluzív” kitüntetések is, mint a Legjobb házigazdának járó elismerés – nyilván ezt csakis a helyi önkormányzat kaphatta. A Legfinomabb forralt bornak járó díjat Ajak csapata vehette át, ugyancsak ők készítették a legjobb kolbászt, amelyért szintén elismerést kaptak. A Legjobb levest a Kecseti Egyesület főzte. A Legjobb szúrást a Vadászok végezték. A Quad-Cross csoportja vehette át a leglazább csapatnak járó elismerést.

Ínyenc falatok. Nyárson készült a finom malacsült

Étel-specialitás kategóriában Ajak Önkormányzata bizonyult kiemelkedőnek a hagymás vér és az erőleves készítése révén. Tamás Jácinta, a helyi Tour­info Iroda vezetője elmondta, hogy figyelemmel követték az események apró részleteit is, és igyekeznek majd jövőre még nagyobb odafigyeléssel szervezni, abban a reményben, hogy még többen neveznek majd be, mint idén. Biztos, hogy ezek az alkalmak kiválóak a népi konyhaművészeti hagyományok ápolására, a tapaszalatcserére is, valamint arra, hogy jó kedvvel, emelkedettebb hangulatban, fel­szabadultan legyenek együtt – vendégek és versenyzők –, akik mindenképp maradandó élmények birtokosaivá, s talán visszatérőkké válnak e találkozás eredményeképp.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek