Diplomáciai csörte: A külügy bírálta Szijjártó kijelentéseit

136

A külügyminisztérium „provokatívnak és helytelennek” tartja Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentéseit, aki Klaus Iohannisnak a Székelyföld autonómiastatútumával kapcsolatos nyilatkozataira reagálva többek között több tiszteletet kért az államfőtől a magyaroknak.

A külügy szerda esti közleményében azt állítja, a magyar külügyminiszter „sajnálatos módon” félremagyarázza Románia elnökének nyilatkozatát, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy „a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés” témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán.

– Ennélfogva a külügyminisztérium provokatívnak és helytelennek tartja a magyar hivatalosság nyilatkozatát, amelyben gyűlöletkeltőnek minősítette az elnök beszédét, ugyanakkor szükségesnek véli, hogy a magyar fél vizsgálja felül hozzáállását és tetteit, amelyek a Romániával és az ország magas rangú képviselőivel szembeni tisztelet hiányáról árulkodnak – fogalmaz a közlemény.

Ebben felhívják a figyelmet, hogy Románia eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek valamennyi állampolgárával szemben, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Ugyanakkor leszögezik, a Románia és Magyarország közötti kapcsolat nagy fontosságára való tekintettel, az ez iránti felelősségérzetből a román külügy tartózkodott az elmúlt időszakban attól, hogy reagáljon a magyar fél „egy sor provokatív megnyilvánulására”, elkerülendő a kétoldalú kapcsolatok „indokolatlan romlását” – írják.

A külügyminisztérium ugyanakkor „visszafogottságra és tisztánlátásra” int a jószomszédi és stratégiai partnerségi viszony megerősítése érdekében.

Mint arról beszámoltunk Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztre szerdán videoüzenetben kért több tiszteletet a magyaroknak.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.