DiONET – „receptfüzet” digitális tanításhoz Segítség az eligazodásban és fejlődésben

DiONET – „receptfüzet” digitális tanításhoz

91

Hiánypótló módszertani segédanyag született a U-Hub Ud­var­hely­széki IT&C Közösség kezde­mé­nyezésére, a DiONet elnevezésű dokumentum konkrét és hasznos javaslatokat kínál a digitális oktatásban helytállni próbáló pedagógusoknak, de információt nyújt a szülőknek és diákoknak is.

Adjunk teret az új módszereknek is. Később hasznosíthatjuk a tudást                                      Fotó: u-hub.ro

Mint ismert, ebben a tanévben már nem nyit­nak ki az iskolák, a diákok többsége számára marad hát az online tanulás, már akinek a körülményei ezt lehetővé teszik, és akinek a pedagógusai ezt el is végzik. Az oktatás megszervezéséhez, lebonyolításához, a biztonság megteremtéséhez ad szakmai és módszertani szempontokat a DiONet, amit a múlt héten hoztak nyilvánosságra. A projekt a U-Hub kezdeményezésére, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetével partnerségben, a magyarországi Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) szakmai támogatásával jött létre.
Fontos a digitális időkorlát
A DiONet (digitális oktatási hálózat) praktikus javaslatokat, ajánlásokat sorol fel, például hogy az iskolák hogyan, milyen eszköztárat használva építsenek ki és működtessenek egy átlátható, széleskörű kommunikációra lehetőséget nyújtó rendszert, amelyben gördülékenyen működhet az oktatás.
– Örvendetes, hogy nagyon sok iskola már elkezdett használni valamilyen tanulásmenedzsment-rendszert. Például Székelyudvarhelyen a legtöbb tanintézmény a Google Suite for Education platformot használja, és – ahogyan azt a dokumentum is megjegyzi – külön pozitívum, ha egy régióra jellemző az egységesítés is ebből a szempontból. Mindazonáltal a szoftverek önmagukban nem elegendők, a digitális eszközökkel támogatott oktatásnak megvan a maga specifikus módszertana, amelyet alkalmazni kell ahhoz, hogy eredményesen működjön a folyamat. Ebben a tartalmi részben szeretne segíteni a DiONet csapata – mondta el dr. Simon Károly, a projekt kezdeményezője és koordinátora, a U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség vezetője és szakmai koordinátora.
A módszertani „receptfüzet” közérthetően tárgyalja az intézményi szinten egységes tanulásmenedzsment-rendszer használatát (amelyhez a szülők is hozzáférést kell kapjanak), a digitális időkorlát fontosságát is – korosztályokra lebontva, azaz hogy a diákok ne töltsenek túl sok időt a képernyők előtt. Készítői azt javasolják, hogy ne csak szinkron és digitális tevékenységekben gondolkozzanak a pedagógusok (amikor mindenkinek egyszerre jelen kell lennie), hanem például találjanak ki minél több önállóan vagy kis csoportokban megoldható feladatot, és főleg olyanokat, amelyhez nem szükségesek a digitális eszközök (például munkafüzetekre is lehet alapozni).

A tanár mint facilitátor
Együttműködés kultúrája, az értékelés újraértelmezése, a tanári szerep átértékelése, bizalom az oktatási folyamatban részt vevők között – mind olyan fogalmak, amelyek alapvetően fontosak a hatékony digitális oktatásban. A dokumentum azt mondja, hogy „a facilitátor tanár bízik a diákjaiban, abból indul ki, hogy a diák alapvetően kíváncsi, érdeklődő és tanulni szeretne. Azt a kontextust igyekszik megteremteni, amelyben ez az érdeklődés és kíváncsiság találkozik a tananyaggal, és a tanulás, fejlődés létrejöhet. Viszont tudja, hogy a tanulás folyamatáért nem egyedül ő a felelős, a diák is felelős a saját tanulási folyamatáért”.
A DiONet összességében olyan általános javaslatokat fogalmaz meg, amelyek hosszú távon is alkalmazhatók, „békeidőben” is hasznosak lehetnek az oktatás korszerűbbé tételében. Hivatkozásokat is kínál részletesebb – hazai és magyarországi – didaktikai anyagokra. A projekt részeként egy tanácsadási és képzési folyamatot is elindított az Udvarhelyszéki IT&C Közösség. Ehhez létrehoztak egy felületet, ahová csatlakozhatnak a pedagógusok, és ahol választ kaphatnak kérdéseikre, de jó példákat, gyakorlatokat, bevált ötleteket is megoszthatnak majd egymással.
– Eszközökkel kapcsolatos oktatóvideókat is készítünk, de leginkább a közösségi tudásmegosztást szeretnénk facilitálni. A DiONet nem erőltet semmit, egy – még bővítés alatt álló – munkaanyag, amellyel segíteni szeretnénk – hangsúlyozta dr. Simon Károly.
A digtális oktatásban segítő „receptfüzet” a U-Hub honlapján (u-hub.ro) érhető el.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.