Díjazták Székelyudvarhely legprímábbjait

158

Megható pillanatokat, újdonsá­gokat és meglepetéseket is tartogatott a tizedik Príma Gála. Átadták az 50. elismerő oklevelet és első alkalommal díjaztak post mortem. Együtt ünnepeltek a legprímábbak.

Csoportképen a Príma Gála díjazottjai. Példaként, iránytűként szolgálnak a közösségnek
Csoportképen a Príma Gála díjazottjai. Példaként, iránytűként szolgálnak a közösségnek

Új helyszínen, a Stúdió moziban tartotta szerdán este tizedik, jubileumi díjkiosztó ünnepségét a Príma Rádió munkaközössége. A Príma-díjat 2006-ban alapította a rádió tulajdonosa, László János üzletember, azzal a szándékkal, hogy elismerésben részesüljenek azok az udvarhelyi polgárok, akik példaértékű munkájukkal, értékteremtő és értékmentő tevékenységükkel szolgálják a közösséget. A díjat minden évben a rádióhallgatók meg a városlakók javaslatai és szavazatai alapján ítélik oda.
Az elismerést 2006–2012 között öt kategóriában, a Legprímább polgár, orvos, pedagógus, művész, sportoló osztották ki. A skála 2013-ban az Udvarhelyért Príma Díjjal bővült, amit olyan személyiségeknek ítélnek oda, akiknek vannak kötődéseik, de nem Székelyudvarhelyen élnek, dolgoznak, ám szívügyük a város, az itt élő közösség.
A szerda esti díjátadóra meghívást kaptak a korábbi években kitüntetettek. Őket és a többi jelenlevőt az est házigazdája, Orosz-Pál Levente, a Príma Rádió igazgatója üdvözölte.

Mérföldkő a jubileum
Rendhagyónak és egyben mérföldkőnek nevezte a jubileumi gálát László János, a díjalapító.
– A Príma Polgár díjátadó minden évben visszatekintés, szusszanásnyi lehetőség arra, hogy együtt ünnepeljünk, elismerjük, és követendő példaként, további motivációként mutassuk be azokat a személyeket, akik többet szeretnének tenni és elérni környezetük jobbá tétele érdekében – mindezt folyamatosan, hivatástudattal. Ők iránytűként szolgálnak nekünk – fogalmazott László János.
Mint mondta, fontosak a civil társadalom kezdeményezései, törekvései, akárcsak az egymásra figyelés és egymás értékeinek elismerése.
Köszöntötte a jelenlevőket, gra­tulált a szervezőknek, díjazottaknak Bunta Levente polgármester és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, dr. Farkas Balázs konzul.

Az első Legprímább post mortem
Az est fénypontja természetesen a díjátadó ceremónia volt. A szervezőket dicséri, hogy a 2015-ös év legprímábbjait az előző években kitüntetettek méltatták.
A Legprímább polgárnak járó kitüntetést rendhagyó módon és első alkalommal post mortem ítélték oda néhai dr. Botár Gábor plébánosnak, szentszéki tanácsosnak, a Bethlen lakónegyedi Kis Szent Teréz Plébánia alapítójának. A nemrég tragikus balesetben elhunyt Gábor atyát kollégája és jó barátja, ft. László Attila, a szombatfalvi Szent György Római Katolikus Plébánia vezetője méltatta, a kitüntetést pedig Tamás Barna atya vette át. A jelenlevők egyperces néma főhajtással emlékeztek a fiatalon és váratlanul eltávozott plébánosra.
Öt évig, 1990–95 között a székelyudvarhelyi Városi Kórház első, az intézmény dolgozói által megválasztott főigazgatója volt, ő végezte el a Hargita, Kovászna és Maros megyében is premiernek számító laparoszkópos méheltávolító műtétet, 2012-ben pedig ő vehette át a romániai orvosok közül elsőként a Magyar Nőgyógyászati Endoszkópos Társaság Veres János-emlékérmét. Több tízezer gyermeket segített a világra jönni a homoródalmási születésű dr. Szabó Sándor szülész-nőgyógyász főorvos, aki a Legprímább orvos címért járó kitüntetést vehette át. Életútját, úttörő munkásságát a 2013-ban díjazott dr. Tóth Attila, a kórház fizikoterápia osztályának vezetője ismertette.
A Legprímább pedagógusnak járó elismerésben Szakács Paál István matematikatanár, a Dr. Bányai János Szakközépiskola igazgatója részesült. A köztiszteletben álló tanárt Bodurian János, a művészeti iskola volt igazgatója méltatta. A kitüntetett a díjat minden kiváló, szakközépiskolában tanító pedagógustársa nevében köszönte meg, abban a reményben, hogy a szakiskolai oktatás, ha nem is a közeljövőben, de 5-10 év múlva megérdemelt rangot kap az oktatásban.
Mert nagyot álmodni és álmát meg is valósította a Legprímább művész, Fazakas Szabolcs. A Székelyföldi Legendárium és az első 3D-s székely rajzfilmet elkészítő első székelyföldi rajzfilmstúdió alapítója. A Visus Kulturális Egyesület vezetője, operatőr és több szakmai díjjal elismert dokumentumfilm készítője igazi kulturális nagykövete nemcsak szülővárosának, de Székelyföldnek és Erdélynek is. Példaértékű munkásságát Molnos Zoltán festőművész méltatta.
Az udvarhelyi sportélet emble­ma­tikus személyisége Lőrincz Géza, aki több mint öt évtizedes pályafutása alatt labdarúgóedző, testnevelő tanár, a városi sportcsarnok igazgatója. Nyugdíjasként sem lazít, a Rákóczi Centert vezeti. A kuratórium döntése és a rádióhallgatók szavazatai alapján ő érdemelte ki a Legprímább sportoló díjat. Laudációját Bodrogi Csaba olvasta fel.
Volt kultúrigazgató Parajdon, megalapította a Heti Hirdetőt, a Kárpát Expressz hírügynökséget, indított karitatív népiskolát, bábáskodott a Príma Rádió születésénél, nevéhez számos dokumentumfilm, újságcikk és publicisztika, valamint Toásó Előd kiszabadítása is fűződik. Lukács Csaba Táncsics Mihály-díjas újságíró, riporter a Magyar Nemzet főmunkatársa, a Székely Szeretetszolgálat megalapítója kapta a harmadik alkalommal kiosztott Udvarhelyért Príma Díjat. A Budapesten élő Lukács hangüzenetben köszönte meg az elismerést és úgy fogalmazott: bármerre megy a nagyvilágban, Udvarhely mindig a világ közepe marad számára.
A gálán bemutatták azt az erre az alkalomra kiadott igényes kivitelezésű kötetet is, amely összefoglalja a tíz év alatt díjazott 53 legprímább udvarhelyi életútját. Az ünnepi kiadványt mindössze két és fél hónap alatt nyomdakészre szerkesztő Katona Zoltán és Bálint Kinga Katalin újságírók úgy vélekedtek, hogy a kötet értékes kordokumentuma Udvarhely utóbbi tízéves történelmének.
A jubileumi ünnepséget a Kék­iringó néptáncegyüttes, a mű­vészeti iskola diákjai, Vidove­nyecz Edina színművész előadása színesítette és jó hangulatú állófogadás zárta.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek