2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Díjazták a tavalyi, várják az idei pályázatokat

Ha január, akkor Zöldövezet-program – jelentette ki Po­tozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója a MOL Romániával közösen immár tizenkettedszerre meghirdetett környezetvédelmi program sajtótájékoztatóján. Már hagyomány ugyanis, hogy év elején hirdetik meg az új kiírást és nyújtják át a Zöldövezet-díjakat: ezúttal a kolozsvári Inceptus Románia és a gyergyószentmiklósi Gyilkostó Adventure Egyesületeknek.

Talán ez az ország legrégebbi közös társadalmi felelősségvállalási programja – emelte ki Potozky László az alapítványuk és a cég közötti évek óta töretlen együttműködésre célozva, amellyel zöldövezetek létrehozását, a természetvédelmi területek népszerűsítését és nem utolsósorban a környezetvédelmi nevelést támogatják.
Felméri Erzsébet, a MOL Románia képviselője azt hangsúlyozta, hogy cégük fontosnak tartja, hogy a Zöldövezet-program révén visszaadjon valamit a közösségnek és bizonyítsa környezetvédelmi elkötelezettségüket.

A program révén visszaadnak valamit a közösségnek és bizonyítják környezetvédelmi elkötelezettségüket Fotó: László F. Csaba

Beszédes számok
A Zöldövezet-program jóvoltából életbe ültetett 472 projekt révén közel 4000 m2 területet erdősítettek újra, a létrehozott és rendezett zöldterületek mérete pedig meghaladja a 450 000 négyzetmétert, amely körülbelül 90 futballpályányi területnek felel meg. Az elmúlt tizenegy évben több mint 71 966 fát és cserjét, valamint
69 006 virágot ültettek el – ez átlagban napi 17 fa és 15 virág elültetését jelenti – számoltak be az eddigi eredményekről az együttműködő felek. Az eddigi támogatások összértéke meghaladja az ötmillió lejt, a programokban csaknem 190 ezer ember vett részt, ez körülbelül megegyezik Nagyvárad lakosainak számával. A program támogatta 89 Junior Ranger tábor szervezését és 677 környezeti nevelési tevékenységet, amelyeken a fiatalok környezetvédelmi ismereteiket bővíthették.

2016-os díjazottak
Zöldövezet-díjakat Városi zöldövezet kategóriában hat, Védett területek kategóriában négy éve nyújtanak át. Előbbiek a pályázatukkal megegyező összegben, utóbbiak 10 ezer lejben részesülnek. A nyerteseket az előző évben életbe ültetett legeredményesebb és a közösséget leginkább érintő projektek lebonyolítóiból választják ki. Ezúttal az Inceptus Románia Egyesületre, illetve a Gyilkostó Adventure Egyesületre esett a választás.
– Az Inceptus Románia Egyesület a kolozsvári Látássérültek Speciális Líceumának 150 diákja részére készítette el a közösség bevonásával a Színek Parkját, vagyis egy olyan zöldövezetet, amelyet a gyengénlátók és a vakok is élvezhetnek – számoltak be az egyesület képviselői a kontrasztokra és illatokra épülő parkról.
– Tíz év civil tevékenység után már éppen ki akartam szállni, de most a díj hatására úgy döntöttem, hogy folytatom – fejezte ki örömét Crișan Hunor-Flaviu, a díjazott Gyilkostó Adventure Egyesület képviselője, aki elmondta, hogy hovatovább nehezebb a civil munka, folyton változnak a törvények és a megbecsülés is kevés.
Laczó Zoltán, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park képviselője az alapítvánnyal közösen lebonyolított projekt legfőbb eredményeit, a Gyilkos-tó megmentésének érdekében tett erőfeszítéseket ismertette.

Folytatják, amit elkezdtek
– Máris nagy az érdeklődés a 2017-es kiírásunk iránt – számolt be Potozky László. – Ez talán azzal is magyarázható, hogy mi olyan kis szervezeteknek is tudunk támogatást nyújtani, amelyek uniós alapokra nem tudnak pályázni, és a kezdő civileknek is jó tapasztalatszerzést jelenthet egy kisebb projekt megvalósítása.
Az igazgató hangsúlyozta, hogy a pályázatok elbírálásának fontos szempontja, hogy az adott projektnek mennyire van nevelő hatása és bevonja-e a megvalósításba a helyi közösséget.
A 2017-es Zöldövezet-program keretében a civil szervezetek 2017. február 15-ig nyújthatják be környezetvédelmi témájú pályázataikat, az előző évekhez hasonlóan Városi Zöldövezetek és a Védett Területek kategóriákban. Pályázni városi zöldövezeteknek a helyi közösségek aktív részvételével történő felújítására vagy létrehozására lehet. A Védett területek programösszetevő esetében olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében. A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére projektenként legtöbb 9000 lej, a védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében pedig legtöbb 20 000 lej támogatás pályázható. A beérkezett pályázatokat március végén bírálják el és hirdetik ki a nyerteseket.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb