Díjazott dokumentumfilmek

Egy nő fogságban. Ha elégedetlen vagy az életeddel, nézd meg

Doklavina címmel közönségtalálkozóval egybekötött filmesteket szervez a Lavina Egyesület Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron szeptember 5–20. között, ahol kiváló, nemzetközi elismerést szerzett dokumentumfilmeket vetítenek.

Egy nő fogságban. Ha elégedetlen vagy az életeddel, nézd meg

A Lavina Arts & Lifestyle Egyesület 2019 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy olyan összművészeti – kulturális, művészeti és életmód – programokat szervezzen Székelyföldön, amelyek inspirálják az emberi lelket és szellemet. Mivel az egyesület tagjai között két, Erdélyben ismert születésű filmrendező, Simó Ibolya és Barna László, illetve egy zeneszerző is van Cári Tibor személyében, így az első rendezvényen a film és zene kap szerepet. A Lavina Egyesület tagjai között van Simó Ibolya, Simó Ágnes Tekla, László Barna, Cári Tibor, Jakab Ervin.
A filmesteken három olyan dokumentumfilmet mutatnak be, amelyek tavaly óta bejárták a világot, több neves nemzetközi filmfesztiválról elismerést és díjat hoztak haza. A filmek igaz történetek, napjainkról, aktuális témákról szólnak. A filmvetítéseket követően a közönségnek lehetősége nyílik elbeszélgetni az alkotókkal.
Az Egy nő fogságban című filmet szeptember 5-én, csütörtökön este fél héttől vetítik a székelyudvarhelyi moziban, pénteken pedig szintén fél héttől a keresztúri művelődési házban. Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egész estés dokumentumfilm, amely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A film világpremierjét a rangos amszterdami IDFA-n tartották, amelyet nemzetközi fesztiválkörút követett, ahol számos díjat nyert és Európai Filmdíjra jelölték. A magyar filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal ismerték el.
A Könnyű leckék című filmet szeptember 12-én, csütörtökön este fél héttől vetítik az udvarhelyi moziban, este 10 órától pedig a Mokka Kávéházban lép fel a CT Project –Sculpting Sounds, azaz Cári Tibor, Szabó J. Attila, Erőss László.
Szeptember 13-án, pénteken este fél héttől Székelykeresztúron is vetítik a Könnyű leckéket, amely egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, akinek a felnőtté válás határán minden szálat el kell szakítania, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. Zurbó Dorottya (A monostor gyermekei) dokumentumfilmjének világpremierje a Locarno Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában szerepelt.
Szeptember 19-én, csütörtökön este fél héttől vetítik a Ghetto Balboa című filmet szintén az udvarhelyi moziban, 20-án, pénteken pedig a keresztúri művelődési házban. Sipos Mihály, a nyolcadik kerület egykor rettegett alvilági figurája egy végzetesnek tűnő lövésből felépülve számot vet bűnös életével.
A rendezvényekre a belépő 15 lej, amelyet előzetesen a Kossuth utcai Mr. Music zeneboltban vásárolhatnak meg az érdeklődők Székelyudvarhelyen, Székely­keresztúron pedig a Kulturális irodában.

Nagyálmos Ildikó