2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Díjazási ünnepség Csíkszeredában

Ebben az időszakban országszerte véglegesítik az adott megyék cégeinek toplistáját, és ünnepélyes keretek között kerül sor az azon szereplő cégek díjazására. Amúgy országos szinten is készül egy ilyen toplista, s azt november 6-án a fővárosban ismertette Románia Kereskedelmi és Iparkamarája. Azon a toplistán egyébként mintegy 6600 cég szerepel, köztük néhány megyénkbeli is. Pénteken délután a csíkszeredai Hargita Vendégváró étteremben tartották azt ünnepséget, amelyet a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetősége szervezett, s amelyen bemutatták a Hargita megyei cégek toplistáját, illetve díjazták az azon szereplő vállalkozásokat.

ARP_8203
Balási Csaba köszönti az díjazottakat…

Egy ilyen esemény jó alkalom arra is, hogy képet alkothassunk a megelőző esztendőben elért eredményekről, felleltározhassuk azt, hogy melyek is voltak azok a cégek, amelyek eleget tettek azon feltételeknek, amelyek úgymond szükségesek ahhoz, hogy valaki is felkerüljön erre a toplistára. De ha már itt tartunk, arra is kell utalnunk, hogy Hargita megyében mindig is voltak olyan vállalatok, amelyek elismerésre, tekintélyre tettek szert országos, illetve ágazati szinten, így például egy minap készült elemzés szerint az ország húsz legnagyobb kiskereskedelmi tevékenységet folytató cége között található a székelyudvarhelyi székhelyű Elan Trio Kft., a tavalyi üzleti forgalmának értéke alapján a ranglista igen tisztes, 11. helyét foglalta el. Egy másik, ugyancsak minap készült felmérés szerint a ruházati ipar legnagyobb foglalkoztatói között található a székelyudvarhelyi Ikos Conf Rt. Hat olyan céget tartanak nyilván, amelyek esetében az alkalmazottak száma meghaladta az ezret, s e tekintetben a székelyudvarhelyi részvénytársaság a lista 5. helyét foglalta el a maga valamivel több mint 1300 munkavállalójával.

8500-ból 2508…
Péntek délután a rendezvényen – amelyet megtisztelt jelenlétével Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Petres Sándor alprefektus is – a résztvevőket üdvözölve Balási Csaba kamaraelnök ismertetett néhány tényt és számadatot. Felvezetőjéből megtudhattuk például azt, hogy megyénkből 2014-re vonatkozóan 8500 cég tett eleget éves pénzügyijelentés-benyújtási kötelezettségének, sajnos kevesebb, mint tavaly, amikor azok száma 8669 volt. (Hangsúlyozandó, hogy ezek a számadatok távolról sem tükrözik a bejegyeztetett cégek számát, mert az nagyobb, de rendszerint egyesek „elfelejtenek” eleget tenni a szóban forgó kötelezettségüknek.) Az országos szinten érvényes rangsorolási feltételeket Hargita megyében 2508 cég teljesítette, s azok közül 658 kerülhetett a toplista első három helyének egyikére egy adott kategóriában. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a már említett 8500 cég együttes üzleti forgalma meghaladta a 8,5 milliárd lejt, ami a megelőző esztendőhöz viszonyítva 2,3%-os növekedést jelent. Ám tekintettel arra, hogy kevesebb vállalkozásról van szó, mint a megelőző esztendőben, azaz 2013-ban, az egy cégre jutó átlagos üzleti forgalom növekedési aránya jóval meghaladta a 2,3%-ot. Ez örvendetes, mert végső soron „utal” a termelékenység javuló tendenciájára is. Még örvendetesebbnek tűnik, hogy szinte ugrásszerűen megemelkedett a 8500 cég által együttesen elért nettó profit értéke, 2013-hoz viszonyítva 53%-kal. Ezt meglepőnek és már-már megmagyarázhatatlannak tartotta egyébként a kamara elnöke is, de hozzáfűzte azt is, hogy a felhasznált adatok a közpénzügyi minisztériumtól származnak tehát hivatalosak. Továbbá hangot adott annak a véleményének is, hogy „naphosszat lehetne ezekről a számokról vitázni”…

Gazdaságszerkezet
A kamara által összeállított táblázatokból az is kiderül, hogy megyénkben a legnagyobb részarányt a mikrovállalkozások képviselik, nevezetesen 89%-ot, s azok száma azonos maradt a 2013-as esztendeivel. Csökkent viszont a kis- és középvállalkozások száma, de újólag hangsúlyoznánk, hogy azon cégek struktúrájáról van szó, amelyek benyújtották a múlt esztendőre vonatkozó pénzügyi jelentésüket. Ágazati megoszlásban a kereskedelem és a turizmus az „uralkodó”, az összes vállalkozás számában 38,5%-kal részesülve. Azt követi a szolgáltatási szektor, s csak a harmadik helyen szerepel az ipar, összesen 1652 vállalkozással. Ugyanakkor azonban ez utóbbi szektor a legnagyobb munkaadó: az általa foglalkoztatott átlaglétszám 22 032 volt, azaz a privát szektor összalkalmazottjainak 44,3%-a. Amúgy 2013-hoz viszonyítva az összalkalmazottak száma több mint 2000-rel csökkent.
Amint már arra utaltunk, a rendezvény keretében díjazták a toplisták első három helyezettjeit, s a jelen levő tisztségviselők tolmácsolták elismerésüket és üdvözletüket. Ugyanezt tesszük mi is a magunk részéről.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb