Digitális fotóarchívum

Bajkó Nándor és Csergő Tibor. Értékmentő projekt Fotó: Kertész László
175

Ez virtuális termékbemutató – kezdte mondandóját tegnap a gyer­gyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója, Csergő Tibor: az intézmény falai között bemutatták a 19–20. században, Gyergyószéken készített, fényképek archiválására létrehozott honlapot. A bemutatón jelen volt az oldal készítője, ugyanakkor magángyűjtőket is meghívtak, akik különböző javaslatokat fogalmaztak meg a kialakult kötetlen beszélgetés során.

Bajkó Nándor és Csergő Tibor. Értékmentő projekt Fotó: Kertész László

Hivatalosan jövőtől indítanák a Gyergyói Digitális Interaktív Archívumot, egyelőre a www.gyergyoidia.ro honlap demó verzióját mutatták be. Mint elhangzott, a Bethlen Gábor Alap pályázatából megvalósított program bővítését, frissítését jövő évtől tervezik, azonban már most is fel lehet fedezni a honlapot, kísérletezni lehet az ott található funkciókkal.
A Tarisznyás Márton Múzeum kezdeményezésére létrehozott internetes felület készítője, Bajkó Nándor informatikus rámutatott, nemcsak honlapról, hanem webalkalmazásról beszélünk, ami azt jelenti, hogy mindenféle érintőképernyős készülékről elérhető. Hozzátette, akárcsak az internetes áruházaknál – a tervezett januári frissítést követően –, a Gyergyói DIA esetében is szűrni, szelektálni lehet majd a fényképek között, noha az oldalon már jelenleg is hatékony keresőrendszer működik.
A projekt célját illetően Csergő Tibor múzeumigazgató hangsúlyozta, a gyergyószéki képi örökség megőrzése és közkinccsé tétele érdekében hozták létre a honlapot, mondván, a közösségi oldalra feltöltött fényképek azonosítása és datálása is sokszor helytelen, ugyanakkor számtalan esetben hamis információk olvashatók a fotók mellett.
– Azok a képek nagy eséllyel a virtuális enyészetté válhatnak, így a cél egyértelmű: megmenteni a lokális örökségünket – fejtette ki az intézményvezető, részletezve, a fontos történelmi pillanatoktól kezdve, a népszokásokon át, a különböző társadalmi eseményekig mindennek helye van az oldalon, a projekt pedig csak akkor lehet sikeres, ha sokan csatlakoznak hozzá.
Elhangzott, a feltöltött fényképek adminisztrátori szűrésen, ellenőrzésen is átmennek, éppen azért, hogy az adott fényképhez társított leírás és dátum helyes legyen. Bajkó Nándor mellett Szőcs Levente muzeológus is több részletet megosztott a fototékával kapcsolatban, és többek között ő is az értékmentés fontosságára hívta fel a figyelmet.
A jelen lévő magángyűjtők javaslatokat fogalmaztak meg a készítőknek, egyikük például azt kérte, hogy a feltöltést követően látszódjon, hogy hol, kinél található az anyag eredeti példánya.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.