Digitális berendezések a Tivai középiskolának

156

A Digitális berendezésekkel a magyar nyelvű elméleti és szakoktatásunk hatékonyságáért elnevezésű projekt révén megvalósuló fejlesztés egyrészt hozzájárul a szaktankönyv- és tankönyvhiányunk leküzdéséhez, másrészt fokozottan növeli az oktatás színvonalát, megkönnyítve a képzéseken és oktatási tevékenységeken részt vevő diákok és pedagógusok munkáját. Az eszközök segítségével nagyobb szerepet kap az idegen nyelvek és a magyar nyelv oktatása, valamint az általános műveltségi tantárgyak oktatása is. Évente 320-350 diák használja az eszközöket, a nyelvoktatásban és a tanórákon kívüli tevékenységekben egyaránt. A településen működő önképző és gazdaképző körök, egyesületek is, ha igénylik, hozzáférést kapnak tevékenységeik során a jól felszerelt szakterem használatához. Oktatási intézményünkben erre számos alkalommal volt példa, amikor mi biztosítottunk helyet fiatal csíki és kászoni gazdák számára szervezett tanfolyamoknak, felkészítőknek. Ezek a gazdák 30-40 fős csoportokban vettek részt a pályázatíró és szakmai képzéseken, ilyen alkalmakkor is ugyancsak nagy hasznát veszik, vehetik a jól felszerelt szaktermeknek.


A Tivai Nagy Imre Társaság a csíkszentmártoni középiskola alapítványaként megpróbál lehetőségéhez mérten anyagi és emberi erőforrásokhoz jutni, mely által növelni szeretné az intézményben zajló oktatási, nevelési tevékenységek hatékonyságát, színvonalát. Magyar tannyelvű iskolaként számos szaktantárgy esetében szakkönyvhiánnyal küszködünk. Részben azért van ez így, mert kevés romániai magyar nyelvű szakkönyv jelenik meg. A pedagógusok számos szaktantárgyat, fejezetet próbáltak diákjaink számára anyanyelvükön elérhetővé, megérthetővé tenni, de a mai modern korban sokat segítene és javítana a szakoktatás minőségén az oktatásban igen elterjedt digitális berendezések és felszerelések együttese. Iskolánk rendelkezik néhány ilyen berendezéssel, de az igényekhez mérten számuk nagyon kevés.
A projekt célja a három szakiskolai osztályba nagy méretű vetítővásznak, projektorok, laptopok beszerezése volt. A Bethlen Gábor Alap által megítélt támogatással egy osztálytermet tudtunk teljesen felszerelni igen korszerű berendezésekkel, a Digitális berendezésekkel a magyar nyelvű elméleti és szakoktatásunk hatékonyságáért című pályázat révén. Iskolánk középiskolai és szakiskolai osztályaiban évente 200 diák tanul. Közülük évente 45-50 diák védi meg szakvizsgadolgozatát, s ezt PowerPoint bemutató segítségével szakbizottság előtt teszi. A szakdolgozatok összeállításánál, kidolgozásánál és bemutatásánál igen hatékonyan használják a diákok a digitális berendezéseket.
A Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósult pályázat zá­ró­ünnepségét december 20-án szerveztük, amikor a X. A osztály és abban tanító néhány pedagógus jelenlétében adtuk át a berendezést, valamennyi diák és pedagógus nagy örömére. Az átadó ünnepségen a X. A osztály diákjai, Cseke Teréz tanárnő és Péter Laura osztályfőnök, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Társaság elnöke mondott köszönőbeszédet. Pál Zoltán programfelelős pedig ismertette a Bethlen Gábor Alap pályázati kiírását, a pályázat lebonyolításának szakaszait, valamint a végeredményt. Az első tanóra egy fizikaóra volt, amelynek során Péter Izabella fizika szakos tanárnő a diákoknak egy kis filmet vetített, amelynek során a diákok érdekes fizikakísérletet követhettek nyomon.
A pályázattal megvalósult egy igen fontos cél és a továbbiakban szintén szeretnénk hasonlóan felszerelni a többi termet is ilyen hatékony berendezésekkel. Fontosnak tartjuk, hogy az anyaország is támogat bennünket, és lehetőségünk van ilyen jellegű támogatások lehívására és célszerű felhasználására.

Pál Zoltán programfelelős, Tivai Nagy Imre Társaság, Csíkszentmárton

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek