Diadalút

558

Bécsben mutatták be július 30. – augusztus 1. között az idei csíkszeredai Free Camp alkotótábor anyagát. A belvárosi galériában berendezett kiállítás megnyitóján műgyűjtők, szakmabeliek is megjelentek a nagyszámú közönség mellett. Az eseményről Botár László számolt be Sarány István kérdéseire válaszolva.

Sok munka és némi szerencse is kell ahhoz, hogy egy művész, művészeti kezdeményezés bemutatkozhasson egy-egy rangos kiállítóhelyen. A Free Camp múlt hét eleji bécsi bemutatkozása is e két elem ötvöződésének köszönhető: egyrészt a tábor a meghívott művészek és az elkészült munkák rangjával bebizonyította, hogy a kortárs alkotói folyamatok egyik fontos térségi szereplője; másrészt a résztvevők elismertségének és ebből fakadó kapcsolatrendszerének hála érkezett a meghívás a bécsi tárlat megszervezésére.
A Ringstrassen Galerien nevet viselő kiállítóhelyen – amely egyébként a Bécsi Állami Operaház és a mifelénk szilveszteri koncertjeiről ismert Musikverein közelében fekszik a kiskörúton – az idei tábor 10 résztvevője munkáit láthatta a nagyérdemű: Botár László, Elekes Gyula, Fazakas Csaba, Klaus-Joachim Keller, Lehel Endre, Mikó F. László, Carmen Olteanu, Verena Prandstätter, Volker Schwartz és Mariana Șerban alkotásait Ulrich Gansert professzor elemezte a megnyitón.
– A tíz alkotó közül nyolcan voltunk a megnyitón, holott Romániából és Magyarországról is érkeztünk, hogy kiegészítsük az ausztriai kollégák sorát – mondja Botár László képzőművész, a Free Camp tábor megálmodója, következetes és kitartó szervezője.
Kiemelte, hogy a megnyitón az érdeklődő nagyközönség mellett a szakma jeles képviselői is részt vettek, de tiszteletüket tették műgyűjtők is, ami azt jelzi, hogy a Free Camp alkotói felkeltették a figyelmet, hogy érdemes követni munkásságukat.
A tíz művész 43 munkája hazaérkezett Bécsből, de nem csomagolják ki őket egyelőre, mert az anyagot jövő héten a bukaresti Artoteca Galériában állítják ki, itt is meghívás alapján mutatkozhat be az alkotói közösség.
Botár László emlékeztetett arra, hogy nemcsak az idei tábor anyagát mutatják meg különböző helyszíneken, ugyanis az eddigi táborok terméséből készült rangos válogatást bemutatták már Debrecenben a Kölcsey Központban, a csíkszeredai Silóban és a marosvásárhelyi Bernády Házban.
A tábor szervezője fontosnak tartja, hogy a régiónkban élő és alkotó képzőművészek állandó kapcsolatban legyenek nemcsak a magyarországi és az utódállamokban élő magyar művészekkel, hanem a bárhol a világon élő alkotókkal, akik magas szinten művelik a művészetet, mobilisak, hajlandóak ide jönni és közösségben alkotni, s ezáltal megismerkedni a világban végbemenő folyamatokkal.
Ezt a célt követi a tábort szervező Hargita Megyei Kulturális Központ és a partnerszervezetei, mint például a bécsi Artemix csoportosulás, amelynek a bécsi tárlat létrejötte köszönhető. A központban pedig folyamatosan gyarapodik a jelenben alkotó művészek munkásságának keresztmetszetét adó gyűjtemény.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek