Demokrata képviselőház, republikánus szenátus

Amerikai választások

55

Demokrata többség várható a képviselőházban, a szenátus a republikánusoké marad – derült ki az amerikai közszolgálati rádió (NPR) tegnap reggel közzétett felméréséből.

Lesz okuk az örömre a demokratáknak a rádió elemzése szerint – ha az előrejelzések valóra válnak –, de a republikánusoknak is. A Demokrata Párt jelöltjeinek ugyanis várhatóan 227 bársonyszéket sikerül megszerezniük a képviselőházban, és a többséghez elegendő a 218 bársonyszék.
Nagy a küzdelem a képviselői helyekért Arizona, Georgia, Indiana, Kentucky, Dél-Karolina, Vermont és Virginia államokban. Legalább 64 választási körzetben fej fej mellett haladnak a jelöltek. Virginiában, a Washington DC-hez közeli választókerületben a republikánusok képviselőjelöltje, Barbara Comstock várhatóan vereséggel kerül ki a megmérettetésből, és ezenkívül még két körzetben várható demokrata párti győzelem. A déli Georgiában nagyon szoros a verseny, a közvélemény-kutatások szerint két atlantai körzetben győzhetnek a demokraták. Észak-Karolinában, Ohióban és Nyugat-Virginiában a képviselő-választásokon szintén demokrata győzelmet jeleznek a felmérések.
Floridát tartják az egyik kulcsfontosságú államnak az NPR elemzői. Az állam demokrata párti szenátora, Bill Nelson várhatóan elveszíti a washingtoni bársonyszéket a republikánus jelölttel, Rick Scottal szemben – aki eddig az állam kormányzója volt –, viszont a kormányzói posztra esélyes a demokrata párti Andrew Gillum. Ha győzne, ő lenne Florida történetének első afroamerikai kormányzója.
A demokraták ugyanakkor vereségre számíthatnak Észak-Da­kotában, ahol Heidi Heitkamp szenátornak várhatóan nem sikerül megőriznie bársonyszékét.
Az időzónák eltérése miatt a nyugati parti államokból és Hawaiiról várhatók legkésőbb az eredmények. Kalifornia az elemzők szerint változatlanul demokratákra voksol majd, Utah államban pedig bizonyosra vehető a republikánus Mitt Romney szenátorrá választása. Ezzel Romney – aki 2012-ben a republikánusok elnökjelöltje volt – visszatér az országos politikába.
Szerte az Egyesült Államokban nagy a választási kedv: sok helyütt hosszas sorok kígyóznak a választási helyiségek előtt.
Donald Trump elnök hétfőn este Indianában tartott kampánygyűlését azzal a kijelentéssel zárta: „A választások tétje mindaz, amit eddig elértünk.”

MTI

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek