Dél-Hargita Teljesítménytúra

95

Ötödik alkalommal szervezi meg szombaton a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület a Dél-Hargita Teljesítménytúrát. A túrán megteendő távokat is meghatározza az ötös szám: felkészültségtől és elszántságtól függően a természetjárók 15, 25 és 50 kilométeres szakaszok megtételére vállalkozhatnak.

x04_tura

Egy vándortábor megszervezésének tapasztalatával is gazdagodva, ötödik alkalommal szervezi meg a CsEKE a Dél-Hargita Teljesítménytúrát. A túra szervezője, Daday Emese elmondta, idén az ötéves évfordulóra való tekintettel 50 kilométeres túrát is meghirdettek, amelynek szintideje 12 óra, a szintkülönbség pedig 1762 méter. Az igazi kihívást jelentő túra hajnali 5.30 és 6.30 között indul a tusnádfürdői kempingtől, és a Sólyomkő – piliskei vadászház – Jáhoros-puszta – Mitács-puszta – Kakukk-hegy – Ángyélika – Nagy-Láz pusztája – Bakratás-tető – Szentimrei Büdösfürdő – Gesztenye-puszta – Köves-patak völgye – Romlás pusztája – Édesvíz pusztája – Hirtelen-puszta – Bilibók-puszta útvonalon vezet a Szeredai-fürdőhöz.
A térképet és a GPS-nyom­vonalat hamarosan már le lehet tölteni a szervezők honlapjáról, de a túra teljesítése nem igényel különösebb tájékozódási képességet – tudtuk meg Daday Emesétől –, ugyanis egy okostelefon segítségével könnyedén lehet már tájékozódni, de az sem fog eltévedni, aki a hagyományos térkép és iránytű kombinációt választja, hiszen a kérdéses útkereszteződésekben megjelölik a helyes irányt.
A szervezők két rövidebb távval is készültek. A 25 kilométeres szakaszt az átlagos természetjáró könnyedén teljesíti – vélik, ennek útvonala: Szeredai-fürdő – Zsögödfürdő – Fenyves nyaka – Szentimrei Bü­dös­fürdő – Lucs­mel­léke – Ven­del­né kútja – Bilibók-puszta – Csík­szereda, a szintidő 7 óra, a szint­különbség pedig 750 méter. A gyermekek és a családok 15 kilométer megtételére vállalkozhatnak a Szeredai-fürdő – Zsögödfürdő – Rejtek-patak forrása – Bilibók-puszta – Csíkszereda útvonalon. A szintidő ebben az esetben 5 óra, a szintkülönbség pedig 400 méter.
Az előző évek tapasztalatából kiindulva körülbelül száz résztvevőre számítanak, valamennyi túrázó kitűzőt, oklevelet kap, illetve pityókatokányra is vendégül látják őket.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek