Décsfalvi híd – Bonyodalmas építkezés

150

Egyre bonyolultabb a décsfalvi híd ügye: az egyik hídfelújítási pályázatból kizárt vállalat megvásárolta a tervezett póthíd melletti területet – tájékoztatta a testületet Hargita Megye Tanácsának tegnapi ülésén Borboly Csaba elnök. Három településen ugyanakkor járdák építésének a megvalósíthatósági tanulmányát is elfogadták.

Ülésezik a testület. Áthidaló megoldások Fotó: Márk Boglárka

A 137-es megyei úton, Décs­falvánál található hídra tavaly augusztusban vezettek be súlykorlátozást, a 3,5 tonnánál nehezebb járművek nem használhatják az átkelőt. Borboly Csaba megyeitanács-elnök tegnap napirend utáni felszólalásában tájékoztatta a tanácsosokat, hogy a Nagy-Küküllőn áthaladó, súlyosan megrongálódott híd javításának idejére póthidat terveztek építeni a közelben, de ez is meghiúsulhat. Mivel a híd javítása még hosszú időbe telhet, a megyei tanács munkatársai helyszíni vizsgálatuk során arra jutottak, hogy póthíddal próbálnák a forgalmat felszabadítani az érintett útszakaszon. Borboly Csaba elmondta, hogy még a nem remélt engedélyt is megkapták a Maros vízgyűjtő medencéjének gondnokságától arra, hogy 58 betongyűrű felhasználásával ideiglenes átjárót építsenek a Nagy-Küküllőn, és ehhez a folyó mindkét oldalán száz-száz méternyi bekötőút építése is szükségessé vált.
– Furcsa dolog történt: kedd reggelre megvásárolták a területet, ahová a póthíd, illetve a bekötőutak építéséről döntöttünk hétfőn délután. Mocsaras, nem sok mindenre használható területről van szó, ráadásul a vásárló éppen az a cég, amelyet a hídjavításra kiírt pályázatunkból kizártunk, mert a tevékenységi körükben nem szerepelt ez a munkálattípus. Nem tudjuk, hogy kitől és hogyan ment ki az információ, hogy ezen a terülten szándékozunk póthidat építeni, de reméljük, hogy a vásárlást nem rossz szándékkal bonyolították le – jelentette ki a megyei tanács elnöke.
Incze Csongor és Csillag Árpád megyei tanácsos is javasolta, hogy az ügyet vizsgálják meg jobban, mindketten úgy vélik, hogy van még esély az adásvételi szerződés megtámadására.
A tanácsülésen a testületi tagok egyhangúlag megszavazták a megyei tanács járdaépítési programjának következő három állomását: az Oroszhegy községhez tartozó Székelyszentkirályon a 136A jelzésű út mentén, Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út mentén, valamint Gyergyóditróban a 127-es és a 153C jelzésű megyei utak mentén. Ezeknek a megvalósíthatósági tanulmányát fogadták el tegnap.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 29-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek