December közepén kezdődhet a síszezon

114

Bár a múlt heti havazás ellenére a Hargita megyei sípályák csekély százalékát borítja hó, a magasabban fekvő pályákon már beüzemelték a hóágyúkat. A legtöbb pályán még várják, hogy tovább hűljön az idő, ahhoz hogy megfelelő havat tudjanak biztosítani a síelőknek. Hargitafürdőn reménykednek: december közepén – a szezon kezdetét jelezve – már indíthatják a felvonókat.

Két-három héten belül indítanák a felvonókat. Rajtra készülnek a sípálya-üzemeltetők
Két-három héten belül indítanák a felvonókat. Rajtra készülnek a sípálya-üzemeltetők

Hamarabb indulhat idén a síszezon a Hargita megyei sípályák többségén. A pályák üzemeltetői az előző szezonban január elsejéig vártak a természetes hóra, ekkortól indult el a felvonó a hargitafürdői Kossuth-pályán is, a Miklós-pályát csak január közepén tudták megnyitni. Az idén azonban már december közepén, legkésőbb a karácsonyi szünidő idején szeretnék elkezdeni a szezont – tudtuk meg Kósa Imrétől, a Csíkcsicsói Közbirtokosság elnökétől. Ehhez új típusú hóágyúkat szereztek be, amelyek már 0–4 Celsius-fokban is jól működnek, nem kell megvárni, amíg a hőmérséklet –8 Celsius-fok alá esik – jegyezte meg Kósa. A hóágyúk üzemeltetéséhez trafóállomást és vízvezetékrendszert is kiépítettek víztározóval együtt – tette hozzá. A fejlesztések ellenére a felvonók díját egyelőre nem emelik. A rendszer kísérleti jelleggel fog működni, hisz most derül ki, mekkora költséggel jár a 7 kilométernyi sípálya és ösvény hóval való ellátása, és ehhez igazítják jövőtől az árakat is.
A hóágyú már a Csipike-pályán is működik, ahol jelenleg 20 cm-es hó van. Ha kedvezően alakul az időjárás, a jövő héten már el is indítják a felvonót.
A Hargita Sírégió pályáinak tulajdonosai és üzemeltetői egyelőre a hőmérséklet csökkenésére várnak, a szükséges karbantartási munkálatokat elvégezték, így készen állnak az idénynyitóra. A szezonkezdéshez legközelebb talán a Bogdán-sípálya áll, ahol vasárnapról hétfőre virradóan közel 35 centiméteres hó hullott, a hóágyúkat december 10-én indítják el, hogy a 18-i nyitásra megfelelő minőségű havat állítsanak elő.
A Lobogó-, a Havas Bucsin- és a Veresvirág-pályákon azonban egyelőre eső, havas eső formájában érkezett a csapadék, pedig a téli sportok kedvelői már az első hó óta érdeklődnek a nyitás felől. A Csíkszeredához legközelebb eső Kissomlyó-sípálya a tavaly 21 napig működött, de üzemeltetetői remélik, hogy az idei szezon kedvezőbben alakul. A tusnádfürdői sípályát végül mégsem adták ki a csíkszeredai cégnek, hanem a Turisztikai Egyesület fogja az idén működtetni – tudtuk meg Albert Tibor polgármestertől. Kifejtette, már elkezdték az előkészületeket, a biztonsági rendszerek ellenőrzését, és várhatóan a jövő hét végére megkapják az engedélyt is, ezt követően pedig a meglévő mellé egy újabb hóágyút szeretnének beszerezni, hogy a hőmérséklet csökkenését követően rövid időn belül jó minőségű havat tudjanak biztosítani.
A Madarasi-Hargitán viszont már november végén elkezdték a hóágyúzást. A síközpont honlapja szerint a hóréteg vastagsága a tegnap 20 centiméter volt, és reményeik szerint december 12-én kezdik a síszezont.
A megyei tanács támogatásának köszönhetően új hóágyú érkezik a héten Borszékre is – tudtuk meg Mik Józseftől, Borszék polgármesterétől, aki elmondta, hogy idéntől minimális drágítást is bevezetnek: tavalyhoz képest várhatóan 5 lejjel kell többet fizetni a napi bérletért. Borszéken jelenleg 10-15 centiméternyi a hóréteg vastagsága, azonban az enyhe időjárás egyelőre nem kedvez a téli sportoknak alkalmas hó előállításához.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek