December közepe óta nem volt kanyarós eset

86

Hargita megyében több mint 95 százalékos jelenleg a kanyaró, rózsahimlő és mumpsz elleni oltottsági arány – tudtuk meg dr. Tar Gyöngyitől, az egészségügyi igazgatóság vezetőjétől. A kanyaró ellen legutóbb Korondon oltottak be gyermekeket, és ha hétfőig nem jelentkezik a betegség, akkor kijelenthető, hogy sikeresen felszámolták a gócot.

Tavaly június óta nem küszködik oltóanyaghiánnyal Hargita megye, az azóta eltelt időszakban majdnem mindenki megkapta a vakcinát, így az oltottsági arány 95 százalék fölé emelkedett – volt olyan időszak is, hogy az arány alulról súrolta 80 százalékot. A jelenleg készleten lévő mennyiség még körülbelül három hónapig elegendő – tájékoztatott a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.
– December 16-án volt Korondon az utolsó kanyarós eset, úgyhogy azt reméljük, sikerült lezárni az utolsó gócot Hargita megyében. Nagyon sokat oltottunk gócokban, falu- és városszéli, hátrányos szociális helyzetű közösségekben. A kollégáim a helyszínre mentek, és esetenként a családorvos segítségével megpróbálták összegyűjteni azokat a gyermekeket, akiket korábban nem oltottak be. Úgynevezett mobil oltópontokat szerveztünk – részletezte Tar Gyöngyi.
A kanyaró még 2016 ütötte fel a fejét Romániában, azóta több mint 10 ezer személy kapta el a betegséget, amely 38 halálos áldozatot szedett. Az utolsó eset kedden történt: egy kétéves Szucsáva megyei gyermek halt bele a betegség szövődményeibe. A kisgyermek ritka genetikai betegsége miatt nem kaphatott oltóanyagot.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek