csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Dávid Ferenc-szobrot avattak Kolozsváron

A Magyar Unitárius Egyház augusztus 17-én felavatta Dávid Ferenc egyházalapító püspök egész alakos köztéri szobrát a kolozsvári belvárosi unitárius templom és a János Zsigmond Unitárius Kollégium között. Az ünnepségen elhangzott: a hit Isten ajándéka, és Erdély a vallásszabadság földje.

Templom és iskola között. Tisztelgés az egyházalapító előtt Fotó: KMN

Régi álom vált valóra Kolozsváron a múlt szombaton: a Magyar Unitárius Egyház hosszas előkészületek után felavatta Dávid Ferenc egyházalapító püspök egész alakos köztéri. Az ünnepségen felszólalt Tőkés László püspök, aki beszédében kiemelte: a Kolozsvári Magyar Napoknak is méltó nyitánya a momentum.
Mint mondta, Dávid Ferenc a vallásszabadság erdélyi atyja volt, aki a tordai rendekkel és János Zsigmond fejedelemmel ma is példaadó módon, bölcs belátással és népük iránti felelősséggel a konfrontáció helyett a megbékélést és a közös egyetértést választották, és ezenképpen fogadták el a hitet mint Isten ajándékát.
Gergely Zoltán szobrászművész beszédében leszögezte, hogy alkotása nem Dávid Ferencet ábrázolja, hanem azt, amit 2019-ben szellemiségéről, életútjáról és ránk hagyott eszmei örökségéről gondolunk.
Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke avatóbeszédében rámutatott a kialakított tér és a szobor szimbolikájára.
– Ez a hely, ahol állunk, a templom és az iskola mezsgyéjén, egyértelműen beszédes. A templom felől Dávid Ferenc a kezét nyújtja, és arra hív mindenkit, hogy keressék az Istennel való párbeszédet – fogalmazott az egyházi elöljáró.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb