Dávid Ferenc emlék­zarándoklat

Unitáriusok Déva várában

49

A Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsa és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) szombaton szervezte meg a 21. Dávid Ferenc emlékzarándoklatot. Az ODFIE kreatív, fiatalos elemekkel igyekezett emlékezetessé tenni ezt az alkalmat, hiszen idén ünnepeljük az egyetlen erdélyi alapítású történelmi felekezet megalapításának 450. évfordulóját.

Immár hosszú évek óta arra is szolgálnak a dévai várba szervezett zarándoklatok, hogy ezen a történelmi helyszínen idézzék Dávid Ferenc emlékét, aki itt, a vár foglyaként halt meg életfogytig tartó rabságban, 1579. november 15-én. A csoportokat – akik mintegy 2200-an, 44 busszal szervezetten jöttek minden egyházkörből – Székely Kinga Réka előadó-tanácsos, homoródszentpéteri lelkész asszony köszöntötte, majd imával indította útjukra a fellegvárig vezető szerpentinen. A felfelé igyekvőket szavalatok kísérték, több helyen is az alkalomhoz illő idézeteket mondtak teológiai hallgatók és középiskolás önkéntesek. Több ünnepi szónoklat is elhangzott a várudvaron diákok és fiatalok részéről, az ünnepi áhítatot és a prédikációt pedig Csécs Márton torockói, illetve Péterfi Ágnes sepsiszentgyörgyi lelkész mondta. Fellépett a János Zsigmond Unitárius Gimnázium (Kolozsvár) és a Berde Mózes Unitárius Gimnázium (Székelykeresztúr) kó­rusa, majd a küldöttek koszorúkat helyeztek el a Dávid Ferenc emlékhelyeként szolgáló cellánál. A résztvevők – a várbéli ünnepség után – meglátogathatták a Magna Curiá­ban november 9-én megnyitott kiállítást, majd a szeretetvendégség után – amely a református egyház és az unitárius felekezet helyi gyülekezeti termében zajlott – a kora esti órákban utazhattak haza.
Jó látni, hogy az elmúlt több mint két évtizedben sokat fejlődött ez a program, Déva egyre inkább úgy is bekerül a köztudatba, mint a Magyar Unitárius Egyház egyik legfontosabb zarándokhelye. Mivel a város is sokat költött a környezetre, évről évre egyre többen érdeklődnek az itteni emlékzarándoklatok iránt, amely azt jelzi, hogy a nagyot álmodó és bátran cselekvő vallásalapító példája igen markánsan él a lelkekben. Unitáriusokban és más felekezetűekben egyaránt.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek