Dánfalvi és karcfalvi évértékelő – A tangazdaság és a madicsai villamosítás a fő feladat

147

Csíkdánfalván és Csíkkarc­fal­ván egyaránt a felcsíki integrált pályázatból megvalósult aszfaltozást tekinti a községvezetés a legfőbb 2017-es eredménynek, és idén is több téren együtt fejlesztenek. A legfőbb feladat azonban Dánfalván a tangazdaság-projekt iskolai részének, Karcfalván pedig a Madicsa-fürdő villamosításának a befejezése. Ugyanakkor további forgalmas utcákat aszfaltoznak.

Egyik településen sem sikerült maradéktalanul teljesíteni a tavaly év elején kitűzött célokat, de mindkét felcsíki községben látványos fejlesztések történtek. Ezek idén folytatódnak, és a következő évi élőkészítések terén is – több projekt mentén közös – előrelépés várható.

Aszfaltozások évei
Az elmúlt esztendőben Dánfalván és Karcfalván is befejezték a Felcsíki Önkormányzati Fejlesztési Társulás integrált pályázatából biztosított aszfaltozást. A korábbi években Dánfalván 6, Karcfalván 2 km utat borítottak aszfalttal, ez a munka fejeződött be tavaly. Dánfalván 2,6 millió lejbe, Karcfalván bő 1 millió lejbe került az aszfaltozás, áfa nélkül – tudtuk meg Süket Zsombortól, a társulás menedzserétől. Ennek folytatása várható idén is.
– A Dánfalvát, Karcfalvát és Szenttamást tömörítő DKSZ Fejlesztési Társulással 3 millió eurós AFIR-os pályázatot nyertünk ugyancsak útfelújításra. A szerződést aláírtuk, a tervek elkészültek, idén nekifoghatunk a kivitelezésnek. Ugyancsak a DKSZ-szel pályáztunk a Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL) is, ez a pályázat jelenleg elbírálás alatt áll – fejtette ki Bőjte Csongor Ernő, a társulás elnöke, Dánfalva polgármestere.
Az AFIR-os projektben Dánfalván 5,3 km, Karcfalván pedig 5,6 km érintett. A PNDL-s pályázatba további 5, illetve 6 km-t foglaltak bele, és mindkét település esetében valamennyi utcát aszfalttal boríthatnak a két projektből – természetesen nem idén, hanem a következő 1-2 évben. Bőjte szerint utóbbi esetében az is kielégítő eredmény lenne, ha idén lezárulna a tervezés és nyertest hirdetnének a kivitelezésre.
Egyébként ugyancsak az integrált pályázatnak köszönhetően Dánfalva 200 ezer eurós tűzoltóautót, Karcfalva pedig 453 ezer lejes multifunkcionális útkarbantartó gépet vásárolt.
Dánfalván 600 méter járda és az Erzsébet tér rendezése a harmadik legfontosabb tavalyi megvalósítás, Karcfalván pedig a jenőfalvi Salánki utcában történt árvízvédelmi munka befejezése. A támfal építése az aszfaltozás menetét is nagyban befolyásolta.

Az iskolára összpontosítanak Dánfalván
A tangazdaság létrehozását már tavaly prioritásként kezelte a dánfalvi önkormányzat, erre a célra 500 ezer euró európai vidékfejlesztési pénzt nyertek. Mint arról már többször beszámoltunk, ebből az összegből egyrészt a középiskola épületét és a tangazdaság istállóját újítják fel, utóbbit gépsorokkal is felszerelik.
– Idén mindenképpen el akarjuk végezni az iskolaépületet érintő korszerűsítést, lehetőleg még a nyári vakáció idején. Teljes villanyhálózat-cserét, akadálymentesítést, külső felújítást igényel az épület, közben az istállóval is haladnánk, de csak a főépület befejezése után fordítunk rá nagyobb energiát – nyilatkozta Bőjte Csongor Ernő.
– LEADER-alapokból az óvodát is korszerűsítjük: a belső felújítás itt is a villanyhálózat-cserét, a mosdók felújítását és bútorzatcserét foglal magában.

Bőjte Csongor

Rengeteg más projekt is terítéken van Dánfalván, a PNDL-nél pályáztak több tételben. A polgármeteri hivatal felújítására már megnyert pályázatuk van, de a közvilágítás korszerűsítése (a DKSZ égisze alatt), tűzoltóállomás építése, a kultúrotthon felszerelése, új Olt-híd építése és egy árvízvédelmi munka – támfalépítés – érdekében is pályázatot nyújtottak be. Ugyaninnen szereznének támogatást az 1–4. osztályos iskola továbbfejlesztésére: egy emeletet építenének a meglévő iskolára, mert az 5–8. osztályosoknak ide kell költözniük a középiskolából a tangazdaság indítása után.
Ugyanakkor csalódást okozott a községvezetés számára, hogy a Dugás-fürdő fejlesztését nem foglalhatták bele a PNDL-be, mert az ilyen jellegű pályázatokat nem fogadta a kormányprogram.

Villanyfény a fürdőhelyen
Tavaly jót haladtak, idén pe­dig be is fejezik a Madicsa-fürdő villamosítását Karcfalva községben. Ennek a munkadíja 376 ezer lejbe került – ezt saját költségvetésből fedezték –, a megyei tanács ennél valamennyivel nagyobb összeget biztosított az anyagszükségletre.
– A közbirtokosságokkal és az állattartó gazdákkal közösen a fürdőtől még 2 km-rel tovább vezetnénk a villanyt, az ott található legelőtesten ugyanis közel 300 szarvasmarhára vigyáznak. Fejőházat építenénk oda együttes erővel, de ez csakis azután történhet meg, hogy a fürdőig befejezzük a villamosítást. Sajnos nem látunk erre pályázati forrásokat – közölte Gábor Tibor, Karcfalva község polgármestere.

Gábor Tibor Fotók: Kovács Hont Imre

Az elmúlt évben – az aszfaltozást és a gépvásárlást követően a harmadik fontos eredményként – ingatlant vásároltak a községházával szemben: a CEC Banktól vették meg a kistérségi társulás székháza és az iskola közötti ingatlant. A földszintet két kereskedelmi egység béreli, az emeletet egyelőre nem hasznosították. Idén azonban prioritásként kezelik a boltíves kapun keresztülvezető gyalogosutca létrehozását, a műjégpálya felé. Autók itt nem járhatnak, csakis indokolt esetben (mentő, rendőrök). A tervezés folyamatban van, mindezt önerőből valósítják meg.
430 ezer euróból szerelnék fel a kultúrotthont is, ugyanakkor pótolnák a tavalyról elmaradt emlékmű-újraállítást is. A ravatalozó építésekor félretett világháborús emlékművet állítanák újra. A két márványlapon a jenőfalvi, illetve a karcfalvi hősök neve olvasható. A Bethlen Gábor Alapkezelőtől 1,5 millió forintot nyertek erre a célra, de tavaly nem sikerült nekifogniuk. A tervezés már javában folyik.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek