péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Dăncilă meglépte

Politikusok, politikai megfigyelők, makrogazdasági szakelemzők (de nem csak) már jó hete latolgatják, kilépik-e vagy sem az ALDE a kormánykoalícióból, illetve elfogadásra kerülhet-e a költségvetés-kiigazításra vonatkozó kormányrendelet-tervezet. A két dolog között van összefüggés. Mindenekelőtt annak okán, mert a kisebbik koalíciós partner már a múlt hónap végén elégedetlenségének adott hangot bizonyos költségvetési kiadások tervezett csökkentése okán, illetve egyes minisztériumok büdzséjének a lefaragása okán. Ebben a kontextusban még a koalícióból való esetleges kilépés lehetőségét is meglebegtették.

Viorica Dăncilă a kormányülést felvezető expozéját azzal kezdte, hogy „a mai nap folyamán elfogadásra került az általános konszolidált költségvetés kiigazítására vonatkozó kormányrendelet tervezete, amely első olvasatban a megelőző, augusztus 8-i ülésen már áttekintődött”. Ez a bejelentése bizonyára a kormányülésen jelen lévők (beleértve az újságírókat is) egyike-másikát meglephette, ugyanis a délelőtt folyamán egyébről se lehetett hallani, mint arról, hogy az ALDE kormánytagjai nem fognak részt venni a testület ülésén, s az is megtörténhet, hogy esetleg ismét elnapolják a vonatkozó kormányrendelet-tervezet elfogadását. Végül is nem így történt, azt napirendre tűzték, s a jelek szerint a kormányfő, illetve a kormánypárt csúcsvezetői egyetlen engedményre szánták rá magukat, nevezetesen arra, hogy nem faragnak le az egészségügy minisztérium számára az évi költségvetést jóváhagyó törvény által előirányzott idei kiadásokból. Egyébként Dăncilă kormányfő újólag erőteljesen nyomatékolta, hogy a költségvetés-kiigazítás pozitív lesz, s az semmiképp sem veszélyezteti a GDP-arányos költségvetési hiánycél tiszteletben tartását. Mi több, a megelégedettség hangján ecsetelte, hogy lesz pénz erre is, arra is: a bérekre, a szeptember 1-jétől megemelendő nyugdíjakra, a szociális ellátásra és támogatásokra, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására, a beruházásokra. Elismerte viszont, hogy nem indíthatják útjára azt a tervezett iskolába járást serkentő programot, amely értelmében évi 250 lejben részesültek volna az I–XII. osztályba járó tanulók, tanszervásárlás végett.

Megoszlanak a vélemények
A kormányfő, a kormánypárt optimizmusát sokan nem osztják, s köztük vannak a koalíciós partner, az ALDE prominens személyiségei is. Ez utóbbiak, amint már említettük, egy másabb konstrukcióban képzelték, képzelik el a költségvetés-kiigazítást, de az általuk megfogalmazott javaslatokat, észrevételeket „következetesen” elvetette a kormányfő, a kormánypárt csúcsvezetése, amelynek tagjai között ott van maga a pénzügyminiszter, Eugen Teodorovici, méghozzá ügyvezető elnöki minőségében. Amúgy a jegybank kormányzója, Mugur Isărescu is amolyan aggodalmának adott hangot, azt állítva: „A költségvetés feszült. Miért feszült? A bérekkel, a nyugdíjakkal kapcsolatos költségek részaránya meghaladja a 70%-ot. Ott nemigen van mozgástér.” Ezzel nem lehet nem egyetérteni…
A költségvetés-kiigazításra vonatkozó kormányrendelet egyes közérdeklődésre is számottartó előírásaira lapunk egy későbbi számában még visszatérünk.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb