Damaszkusz elfogadta a tűzszünetet

57

A Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi rezsim elfogadta az Egyesült Államok és Oroszország megállapodását a szíriai tűzszünetről – jelentette tegnap a Sana szíriai állami hírügynökség a külügyminisztériumra hivatkozva. Feltételhez köti a tűzszüneti megállapodás elfogadását az ellenzéki HMC: azt akarja, hogy a szíriai kormány vessen véget több, a lázadók kezén lévő térség ostromának, a légi- és tüzérségi támadásoknak, valamint engedje szabadon a foglyokat.

Háza romjainál álló damaszkuszi lakos. Tűzszünet feltételekkel
Háza romjainál álló damaszkuszi lakos. Tűzszünet feltételekkel

A damaszkuszi kormány tegnap elfogadta az Egye­sült Államok és Orosz­ország megállapodását a szí­riai tűzszünetről – közölte a Sa­na szíriai állami hírügynökség a külügyminisztériumra hivatkozva. A szíriai külügyi tárca közlése szerint a Bassár el-Aszad vezette kormány általában véve leállítja fegyveres bevetéseit, azonban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló csoportok tagjai ellen továbbra is fel fog lépni. A szíriai kormány Oroszországgal együttműködve határozza meg, pontosan melyek azok a csoportok és területek, amelyekre az „ellenségeskedés abbahagyásáról” szóló terv nem vonatkozik – derült ki a minisztérium közleményéből. A tárca fontosnak nevezte a határok szigorú ellenőrzését, amelyre azért van szükség, hogy meg tudják állítani a helyi fegyveres csoportok külföldi támogatását, ezzel pedig elejét vegyék annak, hogy ezek a szervezetek megerősítsék képességeiket vagy megváltoztassák pozícióikat, s így tönkretegyék a tűzszüneti megállapodást. A dokumentum szerint a szíriai hadsereg továbbra is fenntartja magának a jogot arra, hogy válaszoljon ezeknek a csoportoknak a szíriai civilek vagy a biztonsági erők ellen irányuló esetleges támadásaira.
A HMC az ellenzék hétfő esti szaúd-arábiai tanácskozása után kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy „beleegyezését adta az erőszak megszüntetésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekbe”. A HNC a tűzszünet elfogadását ahhoz a feltételhez köti, hogy a szíriai kormány vessen véget tizennyolc, a lázadók kezén lévő térség ostromának, a légi- és tüzérségi támadásoknak, valamint engedje szabadon a foglyokat. A hírügynökségek által tegnap idézett közleményt néhány órával azt követően adta ki az ellenzéki ernyőszervezet, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott a szíriai tűzszünetről. A megállapodás értelmében február 26-án délig le kell állítani a szíriai ellenségeskedéseket, a tűzszünet pedig február 27-én nulla órakor lép hatályba. A fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Núszra Frontra sem. Vlagyimir Putyin orosz elnök közlése szerint a tűzszünet ellenére is folytatódnak majd ellenük a katonai csapások. A HNC és a szíriai kormány genfi béketárgyalásai február 3-án, a kormányerők átfogó támadása miatt dőltek dugába. Az orosz légierő, libanoni síita fegyveresek és az Irán által támogatott szíriai hadsereg a február elején indított offenzívájával elvágta a legközvetlenebb utánpótlási útvonalat, amely Aleppó ellenzéki kézen lévő városrészétől vezetett az északra lévő török határhoz. A kormányerők támadják a várostól délre lévő ellenzéki állásokat is, illetve az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásait a várostól keletre fekvő térségben.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigránsszervezet arról számolt be tegnap, hogy légicsapás érte Aleppó környékén az utolsó utak egyikét, amely még az ellenzék kezén lévő területen van. Rami Abdel Rahman, a szervezet igazgatója azt mondta, hogy ezek heves támadások voltak, és feltehetően orosz harci gépek hajtották végre. A szóban forgó út Aleppó lázadók kezén lévő részeit köti össze a várostól nyugatra fekvő területekkel, ahonnan el lehet jutni az ellenzék által ellenőrzött térségekbe, így Idlíb tartományba is.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek