Dámák a nyeregben

Lovasviseleti kiállítás nyílt a művelődési házban

155

A székelyudvarhelyi művelődési ház Előtér galériájában női lovasöltözet és viselettörténeti kamarakiállítás nyílt, amelyet a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi kirendeltségének igazgatója, Szebeni Zsuzsa állított össze.

A női lovasok a kecsesség megtestesítői. Szemet gyönyörködtető Fotó: Nagyálmos Ildikó

A lovak és az elegancia fogalma már évszázadok óta összefonódik, hiszen a régmúltban is fess huszárok, később elegánsan öltözött dámák ültek a nyeregbe. A lóversenyek közönsége pedig mindig is ízléses és exkluzív ruhakölteményekben szurkolt a lelátókon, így volt ez régen és napjainkban is. Ki a rejtélyes Mrs. Hayes, hogy is néz ki az a bizonyos szoknya? Milyen öltözködési szabályoknak tett és tesz eleget a mindenkori lovas? A lovasöltözet fortélyairól és különlegességeiről ad választ és ízelítőt a viselettörténeti kamarakiállítás.
Elekes Gyula házigazda üdvözölte a lovak és lovasviseletek iránt érdeklődőket, és elöljáróban elmondta, nem az első eset, amikor a Balassi Intézettel együttműködve valósítanak meg kiállítást. Szebeni Zsuzsa arról beszélt, hogy amikor Sepsiszentgyörgyön létrehozták az intézetet, stratégiai pont volt a nők művelődéstörténetének beemelése Székelyföld kultúrájába.
– Kutatási területeim egyike Bánffy Miklós, a trilógiáját vizsgálva olyan kultúrtörténeti érdekességek is megtalálhatók, mint például a lovasviselet. De ha például a bonchidai kastélyt vizsgáljuk, akkor szintén sok minden fellelhető a lótartásról. A kiállított anyag hosszas gyűjtés eredménye, első koncepciójában kizárólag a harmincas évek lovasviseletét szerettük volna bemutatni, de mivel nagyon szép – az ókortól napjainkig végigkísérő – színes anyagot találtunk, ezért úgy döntöttünk, kár lenne nem megmutatni – mondta Szebeni Zsuzsa, aki azt is szem előtt tartotta a tárlat összeállításakor, hogy milyen óriási váltást jelentett a divatban, amikor a nők életébe bevonult a lovassport.
Az érdeklődők megtekinthetnek egy olyan kosztümöt is, amelyet nagyon fontos társadalmi eseményeken, a lóversenyek látogatásakor viseltek a hölgyek. A kiállítást március 22-ig tekinthetik meg.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek