hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Dalosok a Forgatagban

Bizonyára mára már sok Hargita és Kovászna megyei dalszerető (újságolvasó) hallott, olvasott vagy hallotta énekelni a 100 tagú székely férfikórust székely megyéink valamely városának színpadán vagy templomában.
A száztagúnak elnevezett dalos­csoport 2014 óta működik, a két megye régi és nagyhírű férfikórusai­ból összeállva, közénk csatlakozva a fiatalabb nemzedék is, és utóbb a harmadik székely megye (Maros) dalszerető Harmónia együttese. Csak azok kedvéért, akik még nem ismernek bennünket, felsorolom kórusainkat: a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusa (karmester Bartalis Izabella), a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfi Dalárda (karmester Jakab Árpád), a gyergyószentmiklósi Ipartestületi Férfikar (karmester Málnási Katalin), a Csíkborzsovai Férfikórus (karmester Ványolós András) és a marosszéki Harmónia Dalcsoport (karmester Simon Kinga).
Az idei nyárutón megrendezett Marosvásárhelyi Forgatagban mi is ott voltunk, énekeltünk.
A házigazda Bereczki Sándor, a Marosszéki Harmónia Egyesület elnöke szorgalmas, állhatatos munkájának eredményeként augusztus 31-én, este a gyönyörű marosvásárhelyi Kultúrpalotában telt házban mutatkozhattunk be. A sok emlékezetes és sikeresnek mondható fellépéseink sorában ez egy kiemelkedő momentum volt!
A megújuló palota szelleme, légköre kihozta a dalos férfiakból a lehető legjobbat azzal a műsorral, amelyet karvezetőink segítségével, közreműködésével a közönség elé vittünk.
Az alábbi szerzők dalai hangzottak el: Erkel Ferenc, Huszka Jenő, Bárdos Lajos több műve, Robert Pappert, Wolfgang Amadeus Mozart, Gárdonyi Zoltán, Kodály Zoltán több műve, Karai József, Franz Schubert.
A férfi dalosokat köszöntötték: Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere. Mindketten kiemelték és hangsúlyozták annak a jelentőségét, hogy a székely férfikórus nagymértékben gazdagította az amúgy is nagyon gazdag Forgatag palettáját. Fenségesen csendült fel a sok-sok férfitorokból a világ és a magyar dalkultúra jó néhány gyöngyszeme.
Évenkénti találkozásainkat, együtt­éneklésünket erősítjük a közös próbákkal, kirándulásokkal. Szé­kelyvéckén táborban vettünk részt. Itt alkalmunk volt elámulni, hangosan is véleményt nyilvánítani a jó falugazda látható, ízléses eredményein. Fekete Pál polgármester és a 100 tagú székely férfikórus célja(i) megegyeznek: nemzeti, nyelvi és keresztény identitásunk megőrzése, erősítése, fenntartása; felbecsülhetetlen értékű hagyományaink ápolása; együtt énekelni a nemzeti összetartozás jegyében.
Hála a házigazdánknak, a dalos testvéreknek, a karmestereknek, az anyagi támogatóinknak (pályázati lehetőségeken keresztül) mindez ezúttal is sikerült a VII. Marosvásárhelyi Forgatagon, a tizenegyedik szereplésünk alkalmával.

Varga István,  tiszteletbeli elnök, Székelyudvarhely

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb