Dalos, táncos ünnepség

83

A helyi táncok átörökítéséért szervezte meg a gyergyóújfalvi Kator­zsa Néptáncegyüttes a Ceppel és Zenész Találkozót. A Lázár István Művelődési Házban tartott, negyedik kiadásához érkezett zenés-táncos előadáson a Gyergyói-me­den­ce táncházzenészeiből és nép­dal­énekeseiből verbuvált Karmazsin Népi Együttes, illetve a helyi Katorzsa több néptánccsoportja lépett fel.

A Katorzsa együttes. A közönség előtt a ceppelt is eljárták a gyermekek
A Katorzsa együttes. A közönség előtt a ceppelt is eljárták a gyermekek

Célunk, hogy a hagyományainkat ápoljuk és átadjuk a gyermekeknek – foglalta össze érdeklődésünkre Deák László, a Katorzsa Néptáncegyüttes vezetője. Elmondta azt is, a ceppel egy olyan tánc, amit a helybéliek valamikor az 1800-as évek elején tanultak a környéken állomásozó osztrák katonáktól, és a meglehetősen sok keverékelemet – keringő, polka – tartalmazó táncba számos helyi táncelemet is vegyítettek. Azt már Nagy Vince és Simon Ágoston adatközlők mondták el, hogy hajdanán a ceppel a táncos mulatságok utolsó tánca volt.
– Mi még csűrökben szervezett táncokban tanultuk meg egymástól ezt a táncot – jegyezték meg az adatközlők. Arra is kitértek, hogy az 1989-es fordulat utáni első Ezer Székely Leány találkozón még ők is táncolták a ceppelt, de a sebtében verbuvált tánccsoportjuk legfiatalabb tagjai ők voltak, és akkoriban már jócskán 50 év fölött jártak.
– Mi még ismerjük ezt a táncot, de a mi generációnkkal együtt kihalna, ha nem tanítanák meg a gyermekeknek – jegyezték meg, hozzátéve, nagyra értékelik a Katorzsa együttes oktatói tevékenységét.
A Katorzsa Néptáncegyüttes 2007-ben alakult hagyományőrző, hagyománykutató és oktatói céllal. A csoport létszáma jelenleg 40 fő, és három korosztályban tartanak képzéseket, ötéves kortól egészen felnőttkorig. Részt vesznek a község, illetve a környező falvak rendezvényein, valamint regionális és országos fesztiválokon, táborokban. A hétvégi rendezvényt a Communitas Alapítvány és a gyergyóújfalvi polgármesteri hivatal támogatta.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek