2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Dalos, táncos gálaműsort ígérnek

Dalos, táncos gálaműsorral ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület ma este hét órától a helyi Petőfi Sándor Művelődési Házban. A műsor összegzése annak a másfél évtizedes önzetlen munkának, amit az egyesületi tagok végeztek Gyergyóalfaluban a hagyományőrzés, a népi kultúra átadása terén.

Domokos Pál Péter egyesület. Hagyományőrzés mesterfokon Fotó: Hunyadi János
Domokos Pál Péter egyesület. Hagyományőrzés mesterfokon Fotó: Hunyadi János

Fennállásának 15-dik évfordulóját ünnepli ma este Gyergyóalfaluban, a helyi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület.
– Dallal, tánccal ünneplünk, ott lesznek a rangidős citerásaink, a táncoslábú fiataljaink, de meghívtuk az egyesület valamennyi olyan korábbi tagját, illetve szimpatizánsát is, akik rövidebb-hosszabb ideig nálunk tevékenykedtek, segítették munkánkat – nyilatkozta lapunk érdeklődésére Hunyadi Irén, az egyesület elnöke. Elmondta, hogy az elmúlt 15 év élményeit Visszatekintő címmel egy kiadványba sűrítve rendszerezték, illetve szintén erre az alkalomra jelentették meg Az alfalvi torony jaj, de messzire látszik című daloskönyvet, amely tartalmazza az egyesület által gyűjtött népdalokat. Ennek a bemutatóját is megejtik a gálaműsor keretében, illetve díjazzák mindazokat, akik öregbítették az egyesület hírnevét.
– Az emlékezéshez, ünnepléshez kitűnő keret az éppen zajló Székelyföldi Napok, amelyhez mi is csatlakoztunk rendezvényünkkel – hangsúlyozta az elnök.
A Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület 2000. november 10-én alakult, megálmodója Gálné Kovács Irma nyugdíjas pedagógus, néprajzkutató, az egyesület tiszteletbeli elnöke, Gyergyóalfalu díszpolgára. Az ő álma öltött testet lényegében azzal, hogy hozzácsatlakozva néhány falustársa – Hunyadi Irén, György István, Nagy Imre, Gál Margit, Török Attila, Sövér Lajos, Pál Csaba, Balázs József, Gál Mihály, Madarász Dávidné és Domokos Árpádné – tevékenységük által tartalommal töltötték meg az egyesület életét. Gálné Kovács Irma állítja: a hagyományőrző egyesület létrehozását a gyergyóalfalvi életvitel igényelte és napjaink azon igénye, hogy a rendezvények során a tiszta forráshoz kötődjenek a műsorok. Épp ezért az egyesület fő célkitűzése a hagyományőrzés, hagyományátadás és hagyományteremtés mellett, olyan tevékenységek, összejövetelek szervezése, mellyel felkeltik az érdeklődést Gyergyóalfalu népi kultúrája iránt és felhívják a figyelmet a múlt értékeinek megőrzésére és hagyományaink tiszteletére.
Az elmúlt 15 évben az egyesület fiatalok százaival ismertette és szerettette meg a szövést, varrást, fafaragást, gyöngyfűzést, tojásfestést, és ezzel együtt a népdal, népzene és néptánc szeretetét is elültették a szívekben. Tevékenységüket számos bel- és külföldi fellépés fémjelzi, többek közt három alkalommal képviselték a Romániában élő 19 nemzeti kisebbség közül a magyarságot a segesvári Pro Etnica Nemzeti Kisebbségek Fesztiválján, illetve részt vettek Bukarestben a Nemzeti Kisebbségek Vásárán és Fesztiválján is.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb