Dagadó Volkswagen-botrány

78

Normális körülmények között ebben az időszakban az autósok világát a Frankfurti Nemzetközi Autószalon, illetve annak eseményei kellett volna, kellene foglalkoztassák. Nem így történt, mert a véletlenek – szerencsésnek nem mondható – egybeesése okán botrányos ügy került a figyelem előterébe, egy olyan történés, amelynek kihatásai lehet, hogy túlnőnek az autóiparon, és számos ország gazdaságát érinthetik hátrányosan. Miről is van szó? A minap kiderült, hogy világszerte 11 millió Volkswagenben és Audiban dolgozik az a szoftver, amely meghamisítja a jármű károsanyag-kibocsátására vonatkozó adatokat. Az úgynevezett dízelbotrány az Amerikai Egyesült Államokban robbant ki, szeptember 18-án.

Szeptember 22-én, kedden a wolfsburgi konszern illetékesei úgymond elismerték az intézményesített csalást. A megelőző napokban beindult árfolyamzuhanás felerősödött, a VW két nap alatt közel 22 milliárd eurót vesztett piaci értékéből. Biztosra vehető, hogy számos vizsgálatra fog még sor kerülni az Amerikai Egyesült Államokban, de már Németországban, Olaszországban és Dél-Koreában is elrendelték a vizsgálatot, hogy kiderítsék, a cég náluk is megtévesztette-e a hatóságokat és a vásárlókat a károsanyag-kibocsátási eredményeket durván manipuláló szoftver alkalmazásával. A konszern a kártérítési perek özönére is számíthat. Csak az Egyesült Államokban 482 ezer Audi és VW kapott rendszámot a valós adatok töredékét kimutató szoftvernek köszönhetően, s emiatt a legrosszabb esetben 18 milliárd dolláros bírságot varrhatnak a Volkswagen nyakába, nem szólva a kocsik átalakításának tetemes költségéről. A németek 7,3 milliárd dollárt már el is különítettek a harmadik negyedéves bevételeikből erre a célra, profitvárakozásaikat pedig radikálisan csökkenteni fogják. Az érintett modellekből világszerte 11 milliót adtak el, ám mint azt kedden a Volkswagen hivatalosan is elismerte, a manipulációnak nemcsak ott látták szükségét, ahol a levegőtisztaság-védelmi előírások különösen szigorúak, hanem valamennyi, „Type EA 189” kódnevű dízelmotorral szerelt autójukba telepítették az inkriminált szoftvert – írta a The New York Times. A német autógyártás másik két meghatározó szereplője, a Mercedes és a BMW eközben váltig állítja, hogy az ő autóik teljesen tiszták, alapból eleget tesznek az amerikai előírásoknak. Az esküdözés helyett Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerint az egész autóiparra vonatkozó uniós vizsgálat oszlathatná el a manipulációkkal kapcsolatos aggályokat. Az amerikaiak pedig már hozzá is láttak az átfogó vizsgálathoz.

Egymillió tonna extra szennyezés?
A szén-dioxid-kibocsátás adata olvasható egy dízelmotoros Volkswagen Passat oldalán a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2015. szeptember 22-én. A német Volkswagen csoport amerikai részlege bocsánatot kért amiatt, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű VW járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A The Guardian információi szerint a legrosszabb forgatókönyv esetében akár évi egymillió tonna nitrogén-oxiddal is szennyezhették a levegőt a Volkswagen-csoport járművei, ami nagyjából azonos a brit erőművek, ipar, közlekedés és mezőgazdaság együttes „teljesítményével”. A brit lap arról írt internetes felületén, hogy a VW által is bevallott tizenegymillió autó 237-948 ezer tonna káros anyagot bocsáthat ki évente annak függvényében, hogy tíz- vagy negyvenszeres mértékben haladják meg az Amerikában előírt mértéket, ahol a botrány kipattant. Összehasonlításul a lap megjegyzi, hogy Nagy-Britannia legnagyobb erőműve, a draxi egység évente 39 ezer tonna nitrogén-oxidot enged a levegőbe. Beszédesek az Egyesült Államokbeli számok is, az érintett 482 ezer Volkswagen és Audi szennyezését évi 10 ezer és 41 ezer tonna közé teszik, miközben az amerikai környezetvédelmi szabályok 1039 tonna nitrogén-oxid kibocsátását engedélyeznék. A német kormány és az Európai Bizottság is régóta tudja, hogy az autógyártók rendelkeznek a károsanyag-kibocsátás manipulációjára szolgáló technológiával, és alkalmazzák is – írta kedden netes kiadásában a Die Welt. A német lap szerint a közlekedési minisztérium az ellenzéki Zöldek parlamenti frakciójának írásbeli kérdésére adott, július 28-ai keltezésű válaszában azt írta: egyetértenek az Európai Bizottsággal abban, hogy még nem sikerült teljes mértékben megvalósítani a károsanyag-kibocsátási értékek manipulációjára szolgáló berendezések alkalmazásának kiküszöbölését célzó koncepciót. Ez magyarul azt jelenti, a tárca előtt ismert, hogy létezik a szakmában ciklusfelismerőnek nevezett technológia, amelynek segítségével csökkenthető a kocsik károsanyag-kibocsátása a környezetvédelmi teszteken, és az autógyártók élnek is ezzel a lehetőséggel.

Fejek hulltak
Értesülések ide vagy oda, a német kormány megpróbál elhárítani minden számára kellemetlen feltételezést. „A német kormánynak minden ellenkező hír dacára nem volt tudomása arról, hogy a Volkswagen konszernnél olyan szoftvert telepítettek a dízelmotorok vezérlésébe, amely meghamisította a károsanyag-kibocsátási adatokat” – szögezte le Alexander Dobrindt közlekedési miniszter. A szoftver érzékeli, mikor tesztelik a járművet, és ilyenkor „öko” üzemmódba kapcsolja a motort, a normál használathoz képest töredékére csökkentve a károsanyag-kibocsátást. Mint kiderült, a szoftvert már 2005 óta alkalmazták, és amint már arra utaltunk, tíz év alatt 11 millió autó elektronikájába építették be.
A felelősöket keresik, s feltételezhető, hogy felelősségvonásra is sor fog kerülni. Egyébként a bűnügyi nyomozás az Egyesült Államokban már megindult az ügyben. Ugyanakkor a cég vezérigazgatója, Martin Winterkorn meg sem várva az igazgatótanács pénteki, szeptember 25-i ülését, szerdán önszántából távozott. A Volkswagen-botrányba belekeveredhet a magyar autógyártás is, lévén, hogy a Győrben gyártott Audikba és Volkswagenekbe beépített dízelmotorokba is volt „bűnös szoftver”. Az viszont más ügy, hogy Európa-szerte behatóbb vizsgálatokra kerülhet sor egyes olyan Audi és Volkswagen modellek esetében, amelyekben beépültek „a vétkes dízelmotorok”.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.