Dacian Cioloș is szorgalmazza Románia régiósítását

56

A miniszterelnök újra közvita tárgyává tenné az ország régiósítását. Dacian Cioloş tegnap, a Romániai Községek Egyesületének közgyűlésén az ország közigazgatási átszervezésének négy alternatívájáról beszélt.

Dacian Cioloş kormányfő. Újraszabná a régiókat
Dacian Cioloş kormányfő. Újraszabná a régiókat

Közvita tárgyává kívánja tenni Dacian Cioloș kormányfő az ország régiókra való felosztásának kérdését. Elképzeléseit a Romániai Községek Egyesületének közgyűlésén vázolta.
A kormányfő tárgyilagos, szakmai vitát szorgalmazott a különböző régiósítási elképzelésekről, a lehetséges változatok előnyeiről és hátrányairól. Cioloș szerint az ország közigazgatási átszervezésének a következő forgatókönyveit érdemes megvitatni: több megye közjogi értelemben szövetkezik nagy horderejű megyeközi fejlesztések érdekében; az új közigazgatási régiók határai megegyeznének a jelenlegi fejlesztési régiók határaival, de megőriznék a megyei önkormányzatokat; az új közigazgatási régiók határai megegyeznének a jelenlegi fejlesztési régiók határaival, megszűnnének a megyei önkormányzatok, de megmaradnának a prefektusi hivatalok és a kormánynak alárendelt megyei intézmények; szomszédos megyék egybeolvasztásával 15-18 közigazgatási régiót hoznának létre; a megyék fúziójakor a munkaerő migrációjának útvonalait, a megyeközi közúti szállítás fejlettségi szintjét, a lakosság számát, a közös kulturális és történelmi hagyományokat vennék figyelembe.
Beszédében a miniszterelnök nem tért ki arra, hogyan képzeli el a közigazgatási átszervezésről szóló közvitát. Mint ismert, legutóbb 2013-ban, a szociáldemokrata-liberális (USL) támogatású Ponta-kormány tett konkrét javaslatot a régiósításra. Az akkori elképzelések szerint az új közigazgatási régiók határai megegyeztek volna a jelenlegi fejlesztési régiók határaival, ugyanakkor megmaradtak volna a megyei önkormányzatok is. Az RMDSZ akkor népszavazás-kezdeményezésekkel tiltakozott a régiósítási tervek ellen.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.