2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Dacian Cioloş a kormányfőjelölt

Tegnap, miután Klaus Johannis államelnök befejezte a parlamenti pártok küldöttségeivel folytatott konzultációinak második fordulóját, 17 órakor sajtótájékoztatót tartott. Utalva a megbeszélés néhány fontosabb vetületére és következtetésére, rátért a tárgyra: közölte, hogy kormányfőnek jelöli Dacian Cioloşt, akit technokratának tart, és döntését éppen azzal indokolta meg, hogy elképzelései szerint ebben az időszakban – pontosabban a jövő évi parlamenti választásokig – egy technokrata kormányfőre van szükség, egy olyan személyre, akinek integritásához nem fér kétség, és aki karrierje során nem került összetűzésbe sem a politikai pártokkal, sem a civil szférával, illetve tevékenységét nem árnyékolta be semmilyen gyanúsítgatás. Hozzáfűzte, hogy ezt az elvárást fogalmazták meg az „utca” és a civil szerveződések küldöttségei is a vele való múlt pénteki találkozójuk során. Abbéli reményét is kifejezte, hogy Dacian Cioloş kormányfőjelölt és az általa javasolt kormány megszerzi a honatyák bizalmát is.

Dacian Cioloş személyében az államelnök „technokrata kormányfőt” és „tiszta kezű szakpolitikust” kívánt jelölni
Dacian Cioloş személyében az államelnök „technokrata kormányfőt” és „tiszta kezű szakpolitikust” kívánt jelölni

[box type=”shadow” ]Dacian Cioloş 1969-ben született Zilahon. A Kolozsvári Állatorvosi és Mezőgazdaság-tudományi Egyetemen szerzett 1994-ben kertészmérnöki diplomát. Azt követően, 1995–1997 között franciaországi állami ösztöndíjjal folytatta tanulmányait, megszerezve a tudományos mesteri fokozatot mezőgazdasági agrárközgazdászi szakosodással. Brüsszelben az Európai Bizottságnál tevékenykedett, agrárközgazdászként a SAPARD-program előkészítésében vállalva szerepet. 1998 márciusa és 1999 októbere között egy francia–román regionális együttműködés programigazgatója, majd egy ugyanilyen program igazgatója, de franciaországi székhellyel 1999 novembere és 2001 decembere között. 2002–2003 között az Európai Bizottságnál dolgozott a romániai delegáció tagjaként, majd 2005 januárjától a hazai mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tanácsadójaként egészen 2007 májusáig, majd 2007 októberéig helyettes államtitkárként. 2007. október 11-én, a Tăriceanu-kormány idején kinevezték mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszternek, és ezt a funkciót látta el 2008. december 22-ig. 2009 novemberében az Európai Bizottság akkori elnöke, Manuel Barosso bejelentette, hogy Dacian Cioloşt jelölték ki mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosnak, ezt a funkciót 2010 januárjában foglalta el, 2014-ig. Akkor ismét képbe került román részről egy újabb EB-biztosi állás betöltése végett, de végül is Victor Ponta akkori kormányfő a szociáldemokrata Corina Creţu európai parlamenti képviselő mellett állt ki. Szem előtt tartva Cioloş érdemeit és szakmai tekintélyét, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Jean Claude Junckers 2015. július 1-jén kinevezte különleges tanácsadójának. Tegnap Brüsszelből utazott haza, azaz Bukarestbe a kormányfői bársonyszék várományosaként. [/box]

Az elmúlt nap reggelén még azt lehetett tudni, hogy a parlamenti pártokkal a nap folyamán folytatódnak a konzultációk, a szociáldemokrata kormánypártnak van egy kormányfőjelöltje is a II. Ponta-kormány egykori költségvetésért felelős tárca nélküli minisztere, Liviu Voinea személyében, aki jelenleg a jegybank egyik alelnöke. A politikai megfigyelők is arra tippeltek, hogy ezzel a jelöléssel egyet fog érteni az államelnök, annál is inkább, mert Liviu Voinea is technokratának tekinthető, minősíthető. Továbbá olyan értesülések is napvilágot láttak, miszerint az államelnöki állásfoglalás, ha nem is tegnap, de másnapra (azaz a mai napra) nyilvánosságra fog kerülni. Időközben azonban a liberális párt társelnökei egyértelműen kijelentették, hogy nem értenek egyet a kormánypárt általi jelöléssel, és azt nem fogják támogatni a parlamentben. De történt még egy ennél is fontosabb és jelentősebb döntés: az UNPR elnöke úgymond kifarolva a jelenlegi kormánykoalícióból, az államelnökkel való találkozás előtt, de azt követően is azt nyilatkozta, hogy ő és pártja mindenben támogatni fogja az államelnököt, annak döntését. Eddig csak arról „szónokolt” nagy hévvel, hogy nemzetvédelmi és nemzetbiztonsági ügyekben áll ki Klaus Johannis mellett, most viszont a jelek szerint kiáll a kormányfőjelölés ügyében is. A technokrata kormányfő és a technokrata kormány mellett állt ki egyébként az RMDSZ is, valamint a kisebbségiek képviselői. Így pedig valószínűsíthető, hogy a Nemzeti Liberális Párt + az RMDSZ + az UNPR + a kisebbségek honatyáinak együttes szavazata elégséges lesz ahhoz, hogy ténylegesen sor kerülhessen viszonylag rövid idő alatt a kormányváltásra.
Az elnöki sajtótájékoztatón megjelent – talán nem váratlanul – Dacian Cioloş is, aki rövid és lényegében semmitmondó beszédében megköszönte az elnöki bizalmat, arról biztosítva Klaus Johannist, de a közvéleményt is, hogy egy olyan kormányprogramot fog benyújtani a parlamentbe, amely egyaránt rá fog felelni az államelnök által megfogalmazott szempontokra és a parlamenti pártok, valamint a civil társadalom elvárásaira.
A kora esti órákban, reagálva az államelnöki bejelentésre, Liviu Dragnea, a kormánypárt elnöke visszafogottan és tartózkodóan fogalmazott, azt hangoztatva, hogy pártja a későbbiek során alakítja ki álláspontját, s majd annak függvényében döntenek, hogy bizalmat szavaznak-e vagy sem a majdani Cioloş-kormánynak.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb