Díjazták Püsök Botond csíkszeredai rendező filmjét

450

Nyugalom van című dokumentumfilmjével nyert első díjat Püsök Botond a Cambridge-i Watersprite Awards nemzetközi filmfesztiválon. A csíkszeredai rendező nem számított arra, hogy megnyerheti a versenyt, elmondása szerint erős mezőnyből került ki a győztes film, amelyet az élet és halál közötti állapotok ihlettek.

Püsök Botond és a díja. Meglepetés

Vasárnap zárult a Cambridge-i Watersprite Awards nemzetközi fesztivál, ahol a legjobb dokumentumfilm kategóriában nyert első díjat Püsök Botond csíkszeredai rendező. A Nyugalom van című kisfilm egy gyermekszívsebész mindennapjait mutatja be, rávilágítva az élet és halál közötti átmenet rideg valóságára.
A csíkszeredai rendező jelenleg Budapesten tartózkodik, de lapunk megkeresésére közölte, hogy filmjében a gyógyulás, illetve gyógyítás tematikáját szerette volna feldolgozni, rávilágítva arra a tényre, hogy magától értetődőnek vesszük az egészségesen működő szívünket, és elfelejtjük, hogy sokan szeretnének a bőrünkbe bújni emiatt.
– Olyan ember mindennapjait mutatom be, aki folyamatosan találkozik élet-halál szituációkkal. Ebben a kontextusban pedig felmerül az a kérdés, hogy miként tud ember maradni az, aki naponta kerül ennyire szélsőséges helyzetekbe – részletezte Püsök Botond, kiemelve, hogy sokan munkagépet látnak az orvosokban, és ezt az állapotot is megragadta filmjével.
A fiatal rendező hangsúlyozta, hogy a rengeteg fiktív sorozat és film hatására immunisak lettünk a valósággal szemben, és már nem rendít meg sem a halál, sem a betegség témaköre. Emiatt a dokumentumfilmjében nyersre redukálva tárja a néző elé ezeket a lassan mindennapivá váló jelenségeket.
– Elsősorban azt az érzést szerettem volna visszaadni, amit én is átéltem, amikor először vettem filmre nyílt mellkast. Egy ilyen élmény után megváltozik az ember gondolkodása, nehéz visszazökkenni a mobiltelefonok világába. Nem szabad elfelejtenünk: nem magától értetődő, hogy dobogó szívünk van – hangsúlyozta Püsök Botond.
A Cambridge-i Watersprite Awards jelölés kapcsán megtudtuk, váratlanul érte az elismerés a csíkszeredai rendezőt, mivel nagyon erős mezőnyből került ki győztesen. A tizenkét perc hosszú Nyugalom van című dokumentumfilm négy másik, hasonlóan megrendítő filmmel volt versenyben, ebből a mezőnyből választották ki a legjobbnak.
– Számomra nemcsak a győzelem, hanem a jelölés is nagyon meglepő volt. Versenyeztek már filmjeim különböző fesztiválokon, de egyetlen kategóriára még sosem jelölték őket. A nyertes kisfilm, habár alacsony költségvetésű, nagyon sok befektetett energiát tartalmaz, és örülök az elismerésnek – nyugtázta a rendező, hozzátéve, hogy a háromnapos fesztiválon lehetősége volt befutott producerekkel megismerkedni és szakmai tanácsot kérni.
A cambridge-i fesztivál kettős erdélyi sikert hozott, mivel a legjobb vágásért járó elismerést Lőrincz Jonatán marosvásárhelyi tehetség vehette át. Ezzel kapcsolatban Püsök Botond elmondta, hogy az Angéla című, 2016-ban készült dokumentumfilmjét a marosvásárhelyi díjazottal közösen forgatták, azóta külön utakon járnak, és az angliai fesztiválon véletlenül találkoztak újra.
A csíkszeredai rendező további terveiről megtudtuk, hogy következő alkotása a családon belüli erőszak témakörét dolgozza fel.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek