Csurran-cseppen

34

A Román Nemzeti Bank a minap hozta nyilvánosságra a külföldi közvetlen befektetésekre vonatkozó számadatokat. Ezek szerint az esztendő első öt hónapja során azok értéke 1,1 milliárd euró volt, míg az elmúlt esztendő azonos időszakában 1,3 milliárd euró.

A féléves adatokra még várni kell, azt majd szeptember folyamán hozzák nyilvánosságra, de a tendencia mindenképp kedvezőtlen. Amúgy a külföldi befektetéseknek három komponensük van: törzstőke-apport és -emelés, újraberuházott nyereség, hitelátutalás az anyavállalattól (csoporton belüli hitelezés). Ez utóbbi tekintetében megmutatkozott, megmutatkozik egy érdekes jelenség: egy idő óta a csoporton belüli hitelezés negatív előjelű, ami azt jelenti, hogy a leányvállalatok adósságokat törlesztenek az anyacégekkel szemben, de azoktól nemigen vesznek fel hiteleket. Amúgy az első öt hónap során az előbbi két komponens együttesen 1,7 milliárd eurót tett ki, de a csoporton belüli hitelezés negatív előjelű volt, nevezetesen 592 milliót tett ki, azaz ennek „köszönhető”, hogy végül is 1,1 milliárd euróra zsugorodtak a külföldi befektetések. Ez viszont nem feltétlenül azt jelenti, amit egyesek sokszor állítanak, nevezetesen nincs szó a „pénz kiáramoltatásáról”, hanem egyszerűen arról, hogy törleszteni kell bizonyos adósságokat. Ugyanakkor egy neves banki szakértő, Ionuț Dumitru (aki egyébként a Költségvetési Tanács elnöke is) jelenelg a külföldi érdekeltségű cégek számára is előnyösebbnek ígérkezik a helyi bankpiacról kölcsönt felvenni, mint külföldről kölcsönözni.
A külföldi befektetések kapcsán nemrégiben nyilatkozott a Cioloș-kormány által megalakított új hatóság, az InvestRomania elnöke is, Manuel Costescu államtitkár. Szerinte február óta az intézmény 61 befektetési projektet tekintett át, s ezek közül 28 esetében született végleges döntés a gyakorlatba ültetésre vonatkozóan, 18 esetében a végső döntés meghozatalának a fázisához érkeztek, 13 esetben még csak szándékrül van szó, két esetben pedig egyelőre „kivárásról” lehet beszélni. Ezek együttes értéke 1,5 milliárd euró.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.