Csudafy tábornok sírjánál

Glóbusszal a vállamon 54–55.

92

Luccában mindig nagy a sürgés-forgás, a toszkánai település műemlékei, múzeumai igazi turistacsalogatók. A város egyben a zenerajongók Mekkája is, hiszen itt született Giacomo Puccini. A látogató gondosan feltüntetett útvonalon járhatja végig a XX. század legnagyobb olasz operaszerzőjének emlékhelyeit, így a konzervatóriumot és a szülőházat. Az utóbbiban ízléses kiállításon mutatják be a nagy zeneköltő életét, s számos magyar relikviát is rejtenek a tárlók.

Több magyar turistával is találkoztam az ódon falak között, közülük viszont kevesen keresik fel a város temetőjét, ahol pedig egyik híres hazánkfia is örök álmát alussza.
Csudafy Mihály a magyar–olasz barátság megtestesítője. Eredetileg osztrák családban született Sopronban (Wunder von Wunderburg), de Kossuth hívó szavára csatlakozott az 1848-as forradalomhoz. A daliás hónapokat a 109-es Honvédezred őrnagyaként harcolta végig, kiállásáért halálbüntetés várt rá, amit végül életfogytiglani börtönre módosítottak. Tizenegy év után kapott kegyelmet, Olmützből szabadult, s egy pesti malomban kereste kenyerét. 1860-ban emigrált, s Olaszországban folytatta katonai karrierjét.
Türr István tábornok segédjeként szerzett elismerést a dél-itáliai hadjáratban, főleg a Nápoly környéki harcokban mutatta meg bátorságát. Elsőként vonult be 1870. szeptember 20-án Rómába, ahol később tábornoki rangban nevezték ki a város parancsnokának, majd főhadsegédként szolgálta Viktor Emánuel királyt. Ezután telepedett le gazdag genovai családból származó feleségével Luccában. 1904-ben katonai tiszteletadással temették el a híres katonát szeretett párja mellé, aki egy évvel korábban távozott az élők sorából.

Fotók: Csermák Zoltán

A luccai temető a város egykori nagyságát halványan idézi, ugyan mindegyik síremlék egy kis remekmű, de számos kripta állapota igen romos. Honfitársunk emlékhelyét viszonylag könnyű megtalálni, Csudafy és felesége, Elisa Granara nyughelye a sírkert panteonjában található. A szoborkompozíció egy, Krisztus keresztjéhez támaszkodó nőalakot ábrázol lehajtott fővel. Megálmodója Paolo Testi firenzei szobrászművész, aki a korszak elismert kismesterei közé tartozott, néhány műve napjainkban is felbukkan – igen tekintélyes summáért kínálják – árveréseken.
A szobor talapzatára erősített felirat: „Nemes Wunder­burgiCsudafy Wunder Mihály tábornok, született Dedenburgban 1827. ápr.16-án, meghalt Luccá­ban 1904. szept. 25-én.”
Virággal, kokárdával és egy imával emlékeztünk mi is hazánk hős fiára.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek