Csőtörés miatt szünetelt a vízszolgáltatás

143

Kiszakították az ACI Cluj munká­sai a csíkszeredai vízháztól a megyei kórház irányába tartó főv­e­zetéket, így a háztartások a vá­ros északnyugati részében, a Mil­lenniumi-templomig víz nélkül maradtak péntek délelőtt. A vízszünetért egyértelműen a hanyag munkavégzés okolható, hiszen előző este a munkások a Harvíz projektvezetőjével már kiásták azon a területen a gödröt, és megkeresték a vezetéket, ahol pénteken dolgozniuk kellett volna.

ARP_7965

A Csíkszereda víz- és szennyvízhálózatának bővítésén és feljavításán dolgozó ACI Cluj munkásai az eredeti tervek szerint az elmúlt pénteken kezdték volna el a vasúti felüljáró melletti fővezeték cseréjét polietilén vezetékekre. Ezért csütörtök délután a projektet lebonyolító Harvíz Rt. szakembereivel közösen megkeresték a szóban forgó fővezetéket és kiásták körülötte a gödröt, hogy másnap elkezdhessék a munkát. Azonban az éjszaka folyamán a föld egy része beomlott, és a munkások úgy gondolták, hogy lapát helyett a markológép kupájával távolítják el a vezetékre omlott földet. A munkagéppel viszont kiszakították a fővezetéket – tudtuk meg Oláh Sándor projektfelelőstől.
A csőszakadás miatt a Harvíz kénytelen volt elzárni a vizet a Villanytelep, a Fűzfa, a Hargita, a Mérleg és a Kossuth Lajos utca alsó szakaszán. Oláh Sándor hozzátette, szerencsére meg tudták oldani, hogy a Temesvári sugárút vezetékét a Kalász és Tudor negyedi fővezetékről táplálják, így csökkent azon háztartások száma, amelyek váratlanul víz nélkül maradtak.
Egyébként nem ez az első eset, hogy az ACI Cluj meggondolatlansága miatt víz nélkül marad a város: amióta Csíkban dolgoznak, már több mint ötven alkalommal szakítottak el vezetékeket, közöttük tíz esetben fővezetéket, méltatlankodott Bogáti Csaba, a Harvíz vezérigazgatója. Hozzátette, amíg a Hargita utcában dolgozott a cég, szinte minden hétvégén probléma volt a vízellátással, és sok esetben nem is szóltak a szolgáltatónak az okozott kárról, hanem megpróbálták maguk kijavítani. Ezúttal azonban a 250 mm átmérőjű fővezeték megrongálását nem tudták eltitkolni, hiszen a víz elzárása nélkül nem lehetett kijavítani a hibát, és a kivitelezőnek, aki elsősorban ásni vonult ki a helyszínre, nem is voltak meg a javításhoz szükséges eszközei. Bogáti Csaba kifejtette, a kivitelezők közül az ACI Cluj-zsal van a legtöbb probléma – a kolozsvári konzorcium alvállalkozókkal dolgoztat az ország minden területéről, és alig talál munkaerőt, akik pedig végül idejönnek dolgozni, azok szakértelme és hozzáállása nem megfelelő. Hozzátette, ilyen esetekben kiszámolják a javítási költségeket, amelyet a cégnek kell megtérítenie, viszont a másik probléma, hogy az ilyen esetekkel tovább húzódik a kivitelezés, holott már így is késésben vannak, és a tavaly kénytelenek voltak egy évvel meghosszabbítani a kivitelezési határidőt.
Végül körülbelül három órát tartott, amíg a gödröt ki tudták takarítani, feltették a szorítót a vezetékre, majd megadták a vizet. Lányi Kingától, a Harvíz szóvivőjétől megtudtuk, a vízszünet alatt nagyrészt magánszemélyek reklamáltak, de az érintettek között volt mosoda és fogászat is.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek