Csoportelsőséget ért a győzelem: Továbbjutottak a magyarok

39

A férfikézilabda Európa-bajnokságon utolsóként a magyar válogatott jutott a középdöntőbe, miután a szerda esti mérkőzésen legyőzte Izland válogatottját. A magyar siker egyúttal csoportelsőség is, valamint azt is jelenti, hogy a maximálisan elérhető két pontot viszi tovább Gulyás István csapata. Ma már a középdöntőben lesznek érdekeltek a magyarok.

Magyar örömtánc Malmöben. Most már az olimpiai kvalifikációs torna a tét

Csoportelsőséget ért a magyar győzelem szerdán este a férfikézilabda Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. Korábban már eldőlt tizenöt csapat továbbjutása, így a csoportkör utolsó fordulójában egy kérdés maradt: a magyar vagy a dán válogatott csatlakozik a tizenhat fős középdöntő mezőnyéhez.
A szerda esti találkozót a magyarok remekül kezdték, és hamar sikerült háromgólos előnyre szert tenniük, ám ekkor beindult az izlandi henger: a szigetországiak zsinórban hat találatot szereztek és megfordították az állást. Innentől kezdve fej fej mellett haladtak a csapatok, igaz, az izlandi válogatottnak a 25. percre sikerült ötre növelnie előnyét, ám a szünetre a magyarok háromra faragták hátrányukat. A pihenőt követően még eggyel növelték előnyüket az izlandiak, ám ekkor náluk következett be egy apróbb rövidzárlat, amit a magyarok kihasználtak és zsinórban három gólt dobva a minimálisra csökkentették hátrányukat. A 41. percben kiegyenlítettek, majd a következő tíz percben öt gólt szereztek, ellenfelük pedig kettőt, így az 51. percben már a Gulyás-tanítványok vezettek három ponttal. Az előny nemhogy megmaradt, hanem a magyarok a hajrában, a támadásban egyre többet hibázó izlandiakat többször is meglepték, végül hatgólos különbséggel nyerték meg a szerdai mérkőzést. A csoportkör utolsó találkozójának már nem volt tétje, ezen a dánok végül legyőzték az oroszokat.
A középdöntő során a magyarok a 2. csoportban Malmöben lépnek pályára, a csoportot Norvégia kezdi az élről, megelőzve Magyarországot és Svédországot, a három csapat két-két pontot vitt tovább a csoportkörből, míg a svédek, a portugálok és Izland pont nélkül folytatják a küzdelmeket.
Magyarország a csoport éllovasa, Norvégia ellen kezdi meg ma 19.15-től a középdöntőt, vasárnap 17.15-től Szlovénia, kedden 21.30-tól Svédország, szerdán 17 órától pedig Portugália ellen játszik Gulyás István csapata. A csoportból az első két gárda jut az elődöntőbe, a harmadik helyezett az 1. csoport harmadikjával az ötödik helyért vív meccset.

Cél az olimpia
A tokiói olimpián 12 férficsapat szerepelhet, a házigazda Japán mellett a világbajnok Dánia, a 2019-es Pánamerikai játékok győztese, Argentína, és az ázsiai kvalifikációs torna nyertese, Bahrein is biztos résztvevője az ötkarikás játékoknak. A fennmaradó két kontinensbajnoki helyről dönt az idei Eb, illetve az Afrika-bajnokság. A további hat csapat kiléte az április 16–19. között sorra kerülő ötkarikás selejtezőn dől el, ekkor három csoportban négy-négy csapat küzd majd, és csoportonként kettő szerez kvótát. A tavalyi világbajnokságon Európából hat csapat: Norvégia, Spanyolország, Franciaország, Horvátország, Németország és Svédország megszerezte a selejtezőn való részvételi jogot, további két hely pedig még „kiadó”. Amennyiben olyan csapat nyeri meg a kontinensbajnokságot, amely már kivívta a selejtezés jogát, így az Eb-rangsor következő legjobb csapata veheti át a helyét, és ugyanez érvényes arra az esetre is, ha a második vagy harmadik helyen olyan gárda zár, amelynek már biztos helye van az olimpiai kvalifikációs tornán.
A magyarok egy Európa-bajnoki első hellyel egyenes ágon juthatnak ki az olimpiára, a selejtezőre viszont jogosultak lesznek két esetben: ha a második vagy harmadik helyen zárják a kontinensviadalt, vagy pedig a biztos selejtezős hat csapat mögött elsőként vagy másodikként zárják az Eb-t.
Eredmények, E csoport: Magyarország – Izland 24–18, Dánia – Oroszország 31–28. A csoport végeredménye: 1. Magyarország 5 p., 2. Izland 4 p., 3. Dánia 3 p., 4. Oroszország 0 p.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek