Csontváry-képek Erdélyben

117

Csontváry Kosztka Tivadar festő negyvennyolc alkotása érkezik májusban a Csíki Székely Múzeumba. Székelyföldön első alkalommal nyílik lehetősége a közönségnek arra, hogy az egyedi stílusban alkotó művész képeit megtekinthesse. A kiállítás május 7. és augusztus 20. között lesz látható a Mikó-vár kiállítótermeiben. Pál Bíborka tudósítása.

“Csontváry a magyar festészet történetének legkülönlegesebb figurája. Különös az életrajz, az a misztikus elhívás, ami ezt a felvidéki patikust a festői pályára terelte, a stílustörténetileg sehová be nem sorolható életmű, és különös az is, ahogyan a művész halála után a hagyatéka megmenekült” – írja dr. Bellák Gábor művészettörténész, a kiállítás kurátora Csontváry Kosztka Tivadar személyiségéről, művészetéről.
A nagyszabású kiállítás előkészületeiről Gyarmati Zsolt múzeumigazgató számolt be. A Mikó-várban látható negyvennyolc alkotást négy múzeumtól, egy művészeti alapítványtól és magángyűjteményből kölcsönzi az intézmény.
– A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériájáról, a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumáról, a miskolci Herman Ottó Múzeumról és a szolnoki Damjanics János Múzeumról, illetve a Kogart Alapítványról és az Antal–Lusztig Gyűjteményről beszélünk. A kiállítás anyaga tehát olyan sokrétű, a festő munkáságát átfogó tárlat, amelyet ilyen formában még nem láthatott a közönség – hangsúlyozta.
A kiállítás költségeit Csíkszereda Polgármesteri Hivatala biztosítja, az összeg a főtámogatók – OTP Románia, MOL Románia – és helyi szponzorok támogatásával egészül ki.
A kiállítás koncepciójának alapja az életmű nagy tematikus csoportokra való bontása. Csontváry festészetében jelentős stílusváltozások nem figyelhetők meg, annál fontosabb azonban, hogy a korai figurális kompozíciók után 1901 körül egyre inkább a nagy, panorámaszerű tájkompozíciók kezdik el foglalkoztatni – olvasható a kurátor írásában.
A Csíki Székely Múzeum kiállításán látható lesz a Magányos cédrus című kép is – ez a legnagyobb Csontváry-festmény, ami még befér a Mikó-vár ajtóin-ablakain a kiállítóterembe.
– Furcsán hangzik talán, de a tárlat anyagának összeállítását meghatározta a Csontváry-képek mérete. A Magányos cédrus például szerencsére az a méretű festmény, ami még átfér a kiállítótermekbe vezető ajtókon – részletezte Gyarmati.
Ugyanakkor másik érdekességet is említett: először kerül egymás mellé Csontváry fiatalkori Munkácsy-parafrázisa Munkácsy Mihály eredeti alkotásával, a Vihar a pusztánnal.
– Az, hogy ez miért érdekes és jelentős momentuma a kiállításnak, egyelőre maradjon meglepetés – tette hozzá.
A Csíki Székely Múzeum 2007-től kezdődően évente szervezett nagyszabású, a magyar képzőművészetet bemutató kiállításokat, gondoljunk csak a Munkácsy- vagy a tavalyelőtti Rippl Rónai-tárlatokra. Az elkövetkezendőkben kétévente szerveznek hasonló méretű eseményeket, a köztes időszakban a helyi kortárs művészetek felé szeretne nagyobb figyelemmel fordulni az intézmény. A Csontváry-kiállítás fővédnökei Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrások minisztere.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek