Csökkentett költségvetés

Takarékosabb lesz a Forma–1

24

Sikerült megállapodniuk a For­ma–1-ben szereplő csapatoknak a 2021-től érvényes költségvetési plafonról. Ugyan a jövő évi szabályokban legtöbb 175 millió dolláros költségvetés szerepelt csapatonként, az elmúlt hétvégén a gárdáknak ennél alacsonyabb összegben sikerült megállapodniuk, így minden istálló 145 millió dollárt költhet.

A csapatoknak sikerült megállapodniuk az évi 145 millió dolláros költséghatárban – közölte hétfőn Ross Brawn, a Forma–1 sportigazgatója, hozzátéve, hogy a tervek szerint a következő években tovább csökkentik ezt a határt. A 2021-es szabályokban 175 millió dolláros limit szerepelt, de a koronavírus-járvány miatt előállt gazdasági helyzet miatt a csapatok belátták, hogy költségcsökkentésre van szükség. Ez főleg a kisebb csapatoknak lehet fontos, amelyek a járvány miatt még nehezebb gazdasági helyzetbe kerültek.
A költséghatár megállapításának elsődleges célja az volt, hogy versenyképesebbé tegyék a mezőnyt. „A jelenlegi helyzetben a Forma–1 gazdasági fenntarthatósága a legfontosabb szempont” – nyilatkozta Brawn, majd hozzátette, a sorozat jogtulajdonosa, a Liberty Media, valamint a csapatok és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) abban is megállapodott, hogy az év végéig új kereskedelmi egyezményt írnak alá, amely még sportszerűbb költségvetési előírást tartalmaz majd.
Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt a versenynaptár első tíz futamát törölték vagy elhalasztották, a jelenlegi helyzet szerint a 2020-as világbajnokság július elején az Osztrák Nagydíjjal indulhat, amely, akárcsak a brit és a magyar verseny, biztosan zárt kapus lesz, de még nagyon sok a kérdőjel. Ezek között szerepel az is, hogy milyen sorrendben következnek majd a versenyek: a Liberty Media egyelőre annyit közölt, hogy Európában, majd Eurázsiában, Ázsiában és Amerikában, végül pedig a Közel-Keleten terveznek futamokat, a pontos dátumok viszont egyelőre nem ismertek. Az Orosz Nagydíj promótere viszont jelezte, szeretnék az eredeti időpontban tartani viadalukat, mi több, készek akár két futamot is tartani, ha igény van rá.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.