Csökkent tavaly a munkanélküliek száma

Találékonyak a feketén dolgoztatók

57

Hargita megyében több mint 127 ezer személynek van munkahelye a 193 ezres munkaképes lakosságból, viszont az elmúlt két évben reménykeltően csökkent a munkanélküliek száma. Még mindig problémát okoz a megyében a feketemunka, illetve szép számban vannak olyan alkalmazók, akik beosztottaikkal szemben nem tartják be maradéktalanul a munkatörvénykönyvben foglaltakat. Az áprilisi prefektusi kollégiumon többek között ezekkel kapcsolatban ismertünk meg érdekes tényeket.

Sorbanállók az ügynökség bejáratánál. Kevesebb a regisztrált munkanélküli Fotó: archív

A Hargita Megyei Munkaerő Elhelyező Ügynökség 2017-re vonatkozó összesítésében a megyében élő dolgozók mellett a munkanélküliek helyzetéről is közöltek adatokat. Tavaly a megye 193 700 főt számláló munkaképes lakosságából 127 600 személy dolgozott hivatalos keretek között. 52 808 további személy dolgozhatna, hiszen a munkaképes korú lakosság részét képezik, de többségük még a munkapiacra való belépés előtt áll, a legtöbben azért, mert még mindig tanulnak.
Hargita megyében 8445 vállalat működött tavaly, amelyek 74 758 személyt dolgoztattak.
Az álláskeresők száma egyébként 2016-hoz viszonyítva valamelyest csökkent: 7829 munkaképes személy volt regisztrált álláskereső, míg tavaly 6542 személyt tartottak nyilván.

Nem mindig veszik figyelembe a dolgozók jogait
Idén, az év első három hónapjában a Hargita Megyei Munkafelügyelőség ellenőrei 370 munkáltatónál végeztek arra vonatkozó vizsgálatot, hogy törvényesen alkalmazzák-e beosztottaikat. A kontroll során 218 büntetést róttak ki 115 munkáltató számára, ebből 187 esetben csak figyelmeztetést adtak ki, míg 31 céget pénzbírsággal sújtottak 418 ezer lej értékben. A munkafelügyelőség nyolc munkáltatónál fedezte fel, hogy a kollektív munkaszerződéseket nem tárgyalták meg és írták alá a felek.
A megyében még mindig szép számban foglalkoztatnak fe­ke­te­mun­kásokat is – derül ki a munkaügyi felügyelőség jelentéséből: az év első három hónapjában 362 céget találtak a felügyelők, ahol a törvények mellőzésével dolgoztatnak embereket, és ennek nyomán 380 ezer lej értékben szabtak ki bírságot. Azonban nemcsak a feketén foglalkoztatott személy kapcsán merültek fel gondok, hanem – a törvényesen alkalmazottakkal szemben – a munkatörvénykönyvben foglaltaknak nem megfelelő feltételekkel történő eljárással is. A leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy a hétvégén vagy túlórában ledolgozott órákért nem kompenzálják megfelelően a munkásokat, több helyen az alkalmazottak a szabadnapjaikkal kapcsolatban sem dönthetnek úgy, ahogy szeretnének, továbbá a munkaszerződések felbontása során sem mindig veszik figyelembe a munkavállaló jogait. A felügyelőség a január–március időszakban 112-szer büntetett, ebből 87 figyelmeztetést, és 25 pénzbüntetést adott ki, utóbbit összesen 395 ezer lej értékben.

Az éjszakai műszakért jár a bérpótlék
Hargita megyében az év első három hónapjában hat olyan céget tartottak nyilván, amelyek éjszaka is dolgoztatják az alkalmazottaikat, ezek közül mindegyik a törvényeknek megfelelően kiadja a 25 százalékos bérpótlékot az éjszakai műszakért.
A prefektusi kollégiumon elhangzott jelentésből azt is megtudhatjuk, hogy maguknak a munkafelügyelőknek is gyakran meggyűlik a bajuk, amikor terepre mennek. Sokszor zárt kapukat találnak, van, hogy kutyákat engednek szabadon a cégek udvarán, amelyek az ellenőrök testi épségét veszélyeztetik. A törénytelenségen kapott munkáltatók rendszerint mindenfelé kifogásokat találnak ki akkor, amikor a feketén foglalkoztatott személyekről érdeklődnek a felügyelők. A legtöbbször az a magyarázat, hogy az illető próbaidős vagy éppen a munkaképességét mérik fel, de van, aki azt mondja, hogy aznap vagy csak éppen abban az órában helyettesít az illető valaki mást.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.