Csökkent az érdeklődők száma

Dönteniük kell a lakosoknak

224

Napokon belül el kell dőlnie, hogy lesz-e földgázvezetés a gyer­gyó­szentmiklósi Rákóczi Ferenc és Márton Áron utcákban. A lakók megkapták a szerződésmintát, ha úgy döntenek, kifizetik a rájuk eső részt a gerincvezeték építésének költségéből, akkor mihamarabb szerződést kell kötniük a szolgáltatóval.

Aszfaltozás előtt földgázvezetés is lehet a Rákóczi utcában

Még tavaly ősszel kezdődött a Rákóczi utca felújítása, a munkát idén április végétől folytatta a kivitelező. A járdát építik most, az aszfaltozásra azonban még nem kerítenek sort, ugyanis a lakók egy része jelezte, szeretné, ha lakásába bevezetnék a földgázt, s azt még az utca rendbetétele előtt kellene megtenni. A Márton Áron utcában lakók közül is csatlakoztak néhányan a kezdeményezéshez, így több mint ötvenen írtak alá kérést, amit eljuttattak a polgármesteri hivatalba.
Az ügy kapcsán többször tartottak lakossági fórumot, ahol a városvezetés hangsúlyozta, a hálózatfejlesztési költségeket a szolgáltatónak és a fogyasztóknak közösen kell vállalniuk, a szolgáltató pedig hozzávetőleg tíz százalékot tud állni ebből, így jelentős összeg hárul a lakosokra.
A legutóbbi megbeszélést múlt csütörtökön tartották, ezen azonban jóval kevesebb érdeklődő jelent meg, mint korábban. Nagy Zoltán polgármester bemutatta a szerződésmintát, és ismét hangsúlyozta, hogy a városvezetés csak közvetítőként vesz részt ez ügyben. A Hargita Gáz Rt. képviselője nem volt jelen, viszont eljuttatták a gyűlésre a számítást, melyet az igénylők száma alapján végeztek a fizetnivalókról. E szerint, amennyiben a listán szereplő mind az 58 család igényli a földgáz bevezetését, akkor családonként 5087 lejjel kell hozzájárulniuk a gerincvezeték építéséhez, az összeg felét pedig a szerződés aláírása után öt napon belül kell befizetniük. Ha kevesebb család köt szerződést, az összeg értelemszerűen nő. A későbbiekben még a csatlakozási díjat is fizetniük kell az igénylőknek, ami például a Rákóczi utcában lakók esetében 1500 lej családonként.
A megbeszélésén szóba került az a törvénymódosítás is, amelyet a napokban fogadott el a parlament, azaz, hogy a földgázszolgáltatást is a közhasznú szolgáltatások közé sorolták, így az önkormányzatoknak is lehetőségük lesz, hogy településükön a földgázhálózatot bővítsék, saját költségvetésből pénzt fordítsanak erre.
Az új információk fényében kell dönteniük az érintett lakosoknak. A szerződésmintából minden érdeklődő kapott, s a városvezető arra kérte őket, ha elfogadják a szolgáltató ajánlatát, minél hamarabb kössék meg a szerződést, hogy elkezdődhessen a munka.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek