Csökkent a deficit…

Költségvetés-végrehajtási helyzetjelentés

24

Már-már megszoktuk, hogy az év eleje óta eltelt hónapok során a pénzügy-minisztérium késlekedett az általános konszolidált költségvetés végrehajtására vonatkozó helyzetjelentés nyilvánosságra hozásával. A július hónapra, illetve az első hét vonatkozó esetében viszont megerőltette magát, ugyanis azt „már” augusztus 28-án megjelentették a szaktárca honlapján. A számadatokat áttekintve azt állíthatnánk, hogy július folyamán jobbulás nemigen következett be, de arra fel kell figyelni, hogy míg hat hónap viszonylatában a deficit 19,96 milliárd lej volt, az hét hónap viszonylatában 18,14 milliárd lejre mérséklődött.

Mindenképp örvendetes, hogy a deficit csökkent, s ebből az következtethető ki, hogy júliusban kedvezőbben alakult a költségvetés végrehajtása, mint a megelőző hónapok során. Azt viszont nemigen tudjuk értelmezni, hogy a minisztérium jelentésében azt állítják, hogy a GDP-ből 0,2%-kal csökkent a deficit. Mondjuk ezt annak okán, hogy az első félévre vonatkozó jelentésben az a GDP-nek 1,9%-át tette ki, július végén pedig 1,76%-ot. Sajnos a helyzetjelentés mindig is szűkszavú volt, és a számadatok esetenkénti értelmezése még a szakmabelieknek is fejtörést okozhatott, arról nem is beszélve, hogy soha nem is volt módjuk azok mögé betekintetni. Nézzünk meg néhány számadatot: az általános konszolidált költségvetés bevételei hét hónap viszonylatában 180,1 milliárd lejt tettek ki, míg ez az érték az első félév végén 148,6 milliárd lej volt. Ezek szerint a júliusi bevételek 31,5 milliárd lejre rúgtak, míg a megelőző hat hónap átlaga mintegy 30 milliárd lej volt. Amúgy a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva a héthavi költségvetési bevételek névleges értékei 12,6%-kal növekedtek. Érdemes megemlítenünk azt is, hogy július volt az első olyan hónap, amikor is a jövedelmi és béradóból származó bevételek meghaladták a tavalyi szintet, ilyenképpen pedig hét hónap viszonylatában a szóban forgó adóból származó bevételek 0,4%-sal voltak nagyobbak, mint 2018 azonos időszakában. Ez némileg meglepő, mert júliusban tudtunkkal nemigen került sor béremelésre, de nem kizárt, hogy a személyi jövedelemadó beszedése tekintetében léptek fel az eddigieknél „erélyesebben” az adóhatóságok…

Ami megállíthatatlan…
Annak csak örvendeni lehet, hogy július hónap az eddiginél kedvezőbben alakult a bevételek szempontjából, de kevésbé a költségvetési kiadások még erőteljesebb növekedésének. Azok hét hónap viszonylatában 198,2 milliárd lejt tettek ki, ami 14,7%-kal több, mint a múlt esztendő azonos időszakában jegyzett kiadás. A személyzeti kiadások tekintetében némi mérséklődés következett be, s állítjuk ezt annak okán, hogy míg hat hónap viszonylatában a növekedési arány 23,4% volt, hét hónap viszonylatában az 21,5%-ra mérséklődött, mármint 2018 első hét hónapjához viszonyítva. A javakkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások felfelé ívelését viszont nem sikerült megállítani: míg azok az esztendő első hat hónapja során 2018 azonos hónapjához viszonyítva 13,4%-kal növekedtek, hét hónap viszonylatában 14%-kal. A féléves helyzetjelentésben egy szót sem ejtettek a kiadásokkal kapcsolatosan a szubvenciókról, most viszont a hét hónapra vonatkozóban arról olvashatunk, hogy a szubvenciókkal kapcsolatos kiadások 12,8%-kal voltak nagyobbak, mint a megelőző esztendő azonos időszakában. Apropó szubvenciók: az általános konszolidált költségvetés végrehajtását összesítő táblázatban azzal szembesültünk, hogy a területi-közigazgatási egységek központosított költségvetésébe közel 7 milliárd lej folyt be szubvencióként, az egészségbiztosítási egységes országos alapba pedig több mint 774 millió lej. Az egészségbiztosítás esetében a szubvenció az első félévhez viszonyítva több mint 600 millió lejjel ugrott meg, de ennek ellenére az esztendő első hét hónapját közel 1,8 milliárd lejes deficittel zárta. Amúgy a társadalombiztosítási költségvetésnek sem sikerült „megtalálnia” az egyensúlyt: hét hónap viszonylatában a deficitje közel 1 milliárd lej volt. (Az is igaz viszont, hogy a félév végén még meghaladta az 1,3 milliárd lejt.)

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek