Csökkenőben a megbetegedések száma

Újabb háromszáz adag influenza elleni védőoltást osztanak ki

72

A félévközi vakáció alatt, múlt héten jelentősen csökkent Hargita megyében a felső légúti megbetegedések száma. Igazolt influenzás eset is kevesebb volt. Az oktatás újrakezdése után az iskolákban, óvodákban ismét próbálják kiszűrni a beteg gyermekeket.

Házi patika. Hosszan tartó lázas állapot, általános rosszullét esetén ajánlott orvoshoz forduln Iillusztráció: László F. Csaba

A január 28. és február 3. közötti héten csúcsosodott ki a felső légúti megbetegedések száma, a háziorvosok jelentései szerint Hargita megyében akkor 1913 személy kereste fel orvosát felső légúti megbetegedés miatt és tizenhárman kerültek kórházba. Tüdőgyulladást 97-et jegyeztek, tíz személyt ápoltak kórházban, influenzás esetet pedig ötöt igazoltak azon a héten. A félévközi vakáció a jelek szerint segített a megbetegedések visszaszorításában, múlt héten ugyanis több százzal csökkent az orvoshoz fordulók száma.
Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője ismertette, február 4–10. között 1547 felső légúti megbetegedést és 52 tüdőgyulladásos esetet összegeztek, továbbá két esetben igazoltak influenzás megbetegedést. A szakember úgy értékelte, hogy a múlt heti esetszám már a megszokott keretek között van, az előző évihez hasonló.
– Pánikra nincs ok, a tendencia most csökkenő, kérdés, hogy az óvodai, iskolai oktatás újrakezdésével hogyan alakul a megbetegedések száma – mutatott rá Tar Gyöngyi.
Megtudtuk, a korábban kiosztott 6620 után az egészségügyi tárcától újabb 300 adag influenza elleni védőoltást kapott a Közegészségügyi Igazgatóság, a vakcinát kiosztják a háziorvosoknak, akik még kértek a betegség által veszélyeztetett személyeknek ingyenesen adott védőoltásból. Több mint nyolcszáz adagot igényeltek, ennyit kaptak, ezt arányosan osztják el az orvosok között – közölte az igazgató.

Mindennapos vizsgálat
Ahogy azt már a vakáció előtt bevezették, az iskolákban és óvodákban továbbra is igyekeznek kiszűrni a beteg gyermekeket. Görbe Péter főtanfelügyelő tegnap elmondta, ahol van egészségügyi személyzet, ott ők végzik ezt a munkát, ahol nincs, ott a pedagógusok próbálják azonosítani a betegség tüneteit. Tegnap 659 légúti megbetegedéssel küzdő gyermeket szűrtek ki, 18 esetben pedig influenza gyanúja is felmerült. A beteg gyermekeket hazaküldik, illetve értesítik a szülőket, hogy vigyék orvoshoz őket. Fontos, hogy aki beteg, az ne maradjon a közösségben, ne tegye ki a megbetegedés veszélyének egészséges társait – fejtette ki a főtanfelügyelő.

Súlyos esetek is előfordulnak
Országszerte tegnap 109-re emelkedett az influenzafertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az Országos Közegészségügyi Intézet járványos megbetegedéseket figyelő központja azt közölte, legutóbb egy 81 éves nő és egy 79 éves férfi halálozott el influenza miatt, mindkét személynél az A-típusú vírusfertőzést mutatták ki. Az asszonynak társbetegségei is voltak. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának főorvosa, dr. Amb­rus Irén azt mondta, a náluk ellátott esetek többsége eddig közepes súlyosságú volt, és inkább a krónikus betegségben is szenvedő időseknél okozott nagyobb problémát az influenzavírus-fertőzés. Előfordult olyan eset is, amikor az intenzív osztályon kellett ellássák a beteget – tudtuk meg.
Dr. Ambrus Irén azt tanácsolta, hogy mindenképpen forduljon orvoshoz az, aki egy-két napon át tartó magas lázat tapasztal, ehhez pedig gyengeségérzet, rossz általános állapot társul.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek