Csodát kéne tegyenek a magyarok Szentpéterváron

76

Kezdődik Szentpéterváron és Moszkvában az A csoportos jégkorong-világbajnokság, melynek 16 csapatos mezőnyében ott van a két székelyföldi sportolót soraiban tudó magyar válogatott is. A mai hokiban az már nem számít csodának, hogy a magyar alakulat egyike a legjobbaknak, de ahhoz, hogy ott is maradjanak, roppant nagy dolognak kell történnie, hiszen két védett csapat is van a szentpétervári csoportban.

Több mint 1200 magyar szurkuló lesz Szentpéterváron. A hangulat garantált
Több mint 1200 magyar szurkuló lesz Szentpéterváron. A hangulat garantált

Kis meglepetést vár a magyar válogatottól a ma kezdődő oroszországi jégkorong-világbajnokságon Kovács Csaba, a magyar szövetség ideiglenes elnöke. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón elmondta: nagyon erős ellenfelekkel találkoznak a vb-n, ráadásul a német és a francia válogatott nem eshet ki, mert jövőre házigazda lesz.
Kovács Csaba kiemelte: amikor a hoki a 2008-as szapporói feljutás után bekerült a kiemelt látványsportok közé, és a sportágba áramlani kezdtek a TAO-pénzek, akkor a szövetség az igazolt versenyzők számának jelentős növekedését, tucatnyi jégpálya építését és az újból feljutást tűzte ki célul. Ezek közül minden megvalósult. A szövetség bízik abban, hogy a magyarok ezentúl „lifteznek” majd, azaz nem évtizedenként egyszer, hanem gyakrabban sikerül kivívni a feljutást, mint például a szlovénoknak vagy a kazahoknak. A ma rajtoló vb-n nemcsak amiatt lesz nehéz kivívni a bennmaradást, mert az ellenfelek roppant erősek, hanem azért is, mert a német és a francia, azaz a magyarokhoz világranglistán közel eső két együttes nem eshet ki, ugyanis jövőre a házigazda jogán indulhat. Így aztán elképzelhető, hogy egy győzelem kevés lesz az elit tagság meghosszabbításához. A magyar csapat akkor esik ki, ha a szentpétervári nyolcas utolsó helyén végez, vagy úgy lesz hetedik, hogy a német vagy a francia csapatot előzi meg, és közben a moszkvai csoport hetedik helyezettjénél rosszabb a mutatója.
A szapporói feljutást kiharcoló hősök közül már csak öten – Hetényi Zoltán, Benk András, ifj. Kovács Csaba, Vas János és Vas Márton – vannak a keretben, az 1980 előtt született „aranygeneráció” tagjai nagyrészt visszavonultak, többen már a válogatott edzői stábjában kaptak helyet.
A generációváltás megtörtént, Chernomaz pedig annak ellenére tudta Krakkóban feljutáshoz segíteni a csapatot, hogy rengeteg fiatal kapott bizonyítási lehetőséget. Most még tovább fiatalodott a keret, amelynek tagja például az a 18 éves Garát Zsombor, aki előbb játszik majd A csoportos vb-mérkőzést, mint felnőtt bajnoki összecsapást. De a 19 esztendős Stipsicz Bence és Galló Vilmos vagy a 22 éves Vay Ádám is első vb-jén szerepel.
A fiatalok mellett több honosított hokis erősíti a keretet: a kanadai születésű Dudás Jesse és Sagert Kalvin, ugyanakkor az amerikai Wehrs Kevin a hátvédsor stabilizálásáért felel. A 41 éves, NHL-es múltú Banham Frank, valamint Sarauer Andrew már a krakkói feljutásban is döntő érdemeket szerzett. A magyar szövetség elnöksége amúgy egyszerre maximum öt honosított szerepeltetését engedélyezi a válogatottban. A keretben van viszont két székelyföldi sportoló is: Sofron István, illetve Bartalis István.
A vb-n az első két ellenfél, Szlovákia és Kanada a világ élmezőnyéhez tartozik. A szlovákok bevallásuk szerint a 2009-es vb-n lebecsülték a magyarokat, és szenvedve, 13 másodperccel a vége előtt lőtték a győztes góljukat. Most a szlovák kapitány több magyar felkészülési mérkőzést a helyszínen tekintett meg, és igyekezett feltérképezni Rich Chernomaz csapatát. Kanada címvédő és olimpiai bajnok, ellenük nincs esély, 2009-ben 9–0-ra győzték le a magyarokat. A cél az lehet, hogy ennél kisebb legyen a különbség. Ahogy a csatár, ifj. Kovács Csaba megjegyezte: azok ellen lépnek pályára, akiket nap mint nap csodálnak a tévében.
A harmadik rivális, a franciák ellen lehet a magyaroknak keresnivalójuk, de ők is olyan erőt képviselnek, hogy az elmúlt időszakban nem volt kiesési gondjuk, 2007 óta nem jártak a másodosztályban. Őket követik a finnek, akik szintén más szintet képviselnek, NHL-es és KHL-es sztárjaik ellen vajmi kevés az esély a pontszerzésre. Ez vonatkozik az amerikai gárdára is.
Az utolsó két összecsapáson olyan csapatok következnek, akik ellen lehetőség kínálkozik a bennmaradásra. A fehéroroszok ugyan meg tudják nehezíteni az elitcsapatok dolgát, ám Chernomaz szerint a vb ezen szakaszában állhatnak úgy, hogy megszorongathatók. A németek elleni csoportzáráson, pünkösdhétfőn sok minden múlik, mert elvileg ellenük is pontot kell szerezni a bennmaradásért.
A szentpétervári nyolcasból Kanada, Finnország és az Egyesült Államok, míg a moszkvai csoportból a házigazda orosz, valamint a svéd és a cseh csapat szólhat bele az érmekért folyó küzdelembe. A két városból a négy-négy legjobb kerül a negyeddöntőbe.

[box type=”shadow” ]A világbajnokság hétvégi műsora

A csoport (Moszkva): ma: Svédország – Lettország (16.15), Csehország – Oroszország (20.15); holnap: Svájc – Kazahsztán (12.15), Norvégia – Dánia (16.15), Lettország – Csehország (20.15); vasárnap: Kazahsztán – Oroszország (12.15), Norvégia – Svájc (16.15), Svédország – Dánia (20.15). B csoport (Szentpétervár): ma: Egyesült Államok – Kanada (16.15), Finnország – Fehéroroszország (20.15); holnap: Szlovákia – Magyarország (12.15), Franciaország – Németország (16.15), Fehéroroszország – Egyesült Államok (20.15); vasárnap: Magyarország – Kanada (12.15), Finnország – Németország (16.15), Franciaország – Szlovákia (20.15).

A magyar keret

Kapusok: Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Debrecen). Hátvédek: Dudás Jesse, Sagert Kalvin (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor, Mestyán István, Stipsicz Bence (MAC Budapest), Szirányi Bence, Wehrs Kevin (Fehérvár AV19), Vas Márton (Fassa, olasz). Csatárok: Banham Frank, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Sioux Falls Stampede, amerikai), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Magosi Bálint (Briancon, francia), Nagy Krisztián, (MAC Budapest), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Klagenfurt osztrák), Vas János (Slavia Prága, cseh).[/box]

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.