2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Csoda készül a hulladékból

Ami némelyeknek szemét, másoknak igazi kincs – bizonyítja ismételten a gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány, amely ezúttal nem a gyermekeket, hanem a szülőket hívta kézműves-foglalkozásokra. A résztvevők heti egy alkalommal találkoznak a másodszor tartott Öko-dizájn elnevezésű program keretében, elmondásunk szerint a környezetvédelem és a kreativitás fejlesztése érdekében jelentkeztek a foglalkozásokra. A program céljával kapcsolatban Szőcs Zsuzsanna, a Pro Terra Alapítvány vezetője rámutatott: alkotói szemmel kell viszonyulni a hulladékhoz.

Együtt alkot gyermek és felnőtt. Környezettudatos foglalkozások
Együtt alkot gyermek és felnőtt. Környezettudatos foglalkozások

[dropcap]R[/dropcap]adírtartó a konzervdobozból, faldísz a vécépapír-gurigából, színes gombokból készült nyakék, a sor szinte a végtelenségig folytatható. A Pro Terra Alapítvány II. Öko-dizájn programjának résztvevői közül is többen meglepődtek, hogy mi minden készíthető a már szemétként elkönyvelt tárgyakból. Vannak, akik immár rendszeres résztvevői az alapítvány programjainak, de olyan is akad, aki most először jelentkezett hasonló foglalkozásra.
– Elsősorban a tevékenység újrahasznosítási jellege miatt döntöttem úgy, hogy kipróbálom, másrészt gyermekkori emlékek egész sorát idézi fel az emberben – mutatott rá az egyik résztvevő. Nemcsak felnőttek, hanem gyermekek is alkotnak a foglalkozásokon, ottjártunkkor például egy anyuka a kislányával közösen készített ajándéktárgyat papírhulladékból.
Szőcs Zsuzsanna, a szervező Pro Terra Alapítvány vezetője lapunknak megjegyezte: tavaly a középiskolásokat szólították meg a programmal, idén pedig a szülőket és a pedagógusokat igyekeztek kézműves-foglalkozásokra hívni.
– Célunk, hogy az ötleteket és az alkotás élményét továbbadják a gyermekeknek – fogalmazott, hozzáfűzve: nagy öröm, hogy többen haza is visznek különböző anyagokat, mondván otthon is folytatják a munkát.
Az ötletekkel kapcsolatban Szőcs Zsuzsanna elmondta, sok esetben a világhálóról merítenek, azonban spontán is születnek megvalósításra váró érdekes elképzelések.
– Mindegyik alkalomnak megvan a maga témája: jövő hétfőn gombokból, a következő héten pedig kupakokból alkotunk – tette hozzá.
Nemcsak az Öko-dizájn program, hanem a Pro Terra Alapítvány teljes működése a környezettudatosságra épül, Szőcs Zsuzsanna elmondása szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene ennek szentelni.
A programot a Tarka Barka Turi és a Communitas Alapítvány támogatja.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb