Csíkszeredai Régizene Fesztivál

974

Számos újdonsággal szolgál a július 8–15. között zajló Csíkszeredai Régizene Fesztivál, idén az előadások egy része szimbolikus összegért cserébe lesz látogatható. A rendezvény csak részben válik fizetőssé, hiszen több program ingyenes marad a nagyközönség számára, emellett bérletvásárlásra is lehetőség lesz. Az előkészületekről Keresztes Bea számol be.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) és Hargita Megye Tanácsa szervezi meg július 8. és 15. között Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatának társszervezésében. Az idei rendezvény nemcsak tematikájában, de struktúrájában is más lesz, hiszen belépődíjat kell fizetni a koncertek némelyikére.
– Évek óta érlelődik a gondolat, hogy belépődíjassá tesszük a fesztivált. Ez részben a költségvetés, részben a közönség igényei miatt alakult ki, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a korábbi évek alatt sokan szerettek volna fizetni a koncertekért cserébe. Idén már lehetőség lesz arra, hogy az érdeklődők szimbolikus összegekkel támogassák a rendezvényt – közölte Ferencz Angéla HMKK igazgató, megjegyezve: 5–20 lejes jegyekről van szó.
Emellett lesznek olyan programok is, amelyek ingyenesek maradnak, sőt a napijegyek mellett bérletet is lehet vásárolni.
– Családbarát jegyárakat igyekeztünk kialakítani, hiszen egész estés koncerteken lehet részt venni 20 lejért. Ezek az összegek jóval elmaradnak a valós európai áraktól. A célunk az, hogy növeljük a fesztivál presztízsét, hiszen sokan akkor tartanak értékesnek valamit, ha nem ingyen jutnak hozzá.
A fesztivál eseményeire egyébként 100 lejért lehet bérletet váltani, azonban a borkóstolón való részvételt ez nem fedezi, mivel az csupán kísérőrendezvényünk – taglalta a HMKK igazgatója.
Hozzátette, hogy a Régizene Fesztivál bérletet váltó látogatói kedvezményesen vehetik igénybe a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő és San Genarro Ristorante & Pizzeria, a madéfalvi Amadé Panzió, a csíkborzsovai Néra Panzió és a csíksomlyói Jakab Antal Ház szolgáltatásait.
– Szállásadó partnereink a messziről érkezők számára jelentenek segítséget. Egyébként a belépő nem egészen újdonság a Régizene Fesztivál történetében, hiszen volt még olyan időszak a 80-as években is, amikor nem ingyenesen szervezték meg a programot – jelentette ki Ferencz Angéla.
A szervező intézmény vezetője hozzátette: európai rangú élményben részesülnek azok, akik a rendezvényre látogatnak, s azt is megjegyezte, hogy eddig pozitív fogadtatása volt a jegyek bevezetésének, ezért remélik, ez így is marad.
A fizetős rendszer mellett témájában is megújul a fesztivál. Erről dr. Filip Ignác Csaba művészeti vezető nyilatkozott lapunknak.


– A régizene világa nagyon különleges, amelyben egyes stílusok kiemelkedőek. A spanyol hangzásvilág is ilyen, és még nem csendültek fel hispán dallamok Csíkszeredában, ezért emellett döntöttünk. Minden évben új tematikával készülünk – mondta dr. Filip Ignác Csaba, kiemelve, hogy olyan zenéről van szó, amely bensőséges, és hozzá kell szoknia az embereknek. – A különböző fesztiválokhoz automatikusan dübörgő zenét társítanak az emberek, ezért is lehet egyedi a közönség számára ez a rendezvény. Itt nincs nagy hangerő, helyette közvetlen és vidám hangulat uralkodik, és éppen ezért különleges élményt nyújt a Régizene Fesztivál – fogalmazott a művészeti vezető.
Az idei esemény során tartják a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tizedik évfordulóját, amelyet az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művével, a Bach Máté-passiója előadásával ünnepelnek meg. A különleges koncert, amely háromórás utazásra hívja a közönséget, július 12-én, csütörtökön Bukarestben az Atheneum-ban, július 13-án, pénteken Csíkszeredában a Szent Ágoston-templomban, és július 15-én, vasárnap Brassóban a Fekete-templomban lesz hallható. A rendezvény során hét koncertért és egy filmvetítésért kell majd fizetnie a közönségnek. Jegyek és bérletek július 2–7. között elővételben válthatók a Csíki Mozi pénztáránál, ugyanitt lehet a fesztivál ideje alatt a koncertek előtt egy órával belépőt vásárolni. További részletek a regizene.ro oldalon találhatók.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek