Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház – Újabb négy orvoslakást adtak át

156

Négy szolgálati lakást adott át a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosainak tegnap Hargita Megye Tanácsa. A beruházás célja, hogy itthon tartsa az orvosokat, illetve új szakorvosokat csábítson a kórházhoz. Az egyik szolgálati lakás kulcsát átvevő orvos elmondta: komolyan fontolgatták, hogy külföldre költöznek családostól, a szolgálati lakás azonban meggyőzte őket az itthon maradásról.

Az új lakások kulcsának átadása, átvétele. Újabb mérföldkő Fotók: László F. Csaba

Konrád Judit, a kórház ideig­lenes menedzsere elmondta: amikor 2010-ben az első szolgálati lakások épültek, a fiatal orvosok külföldön keresték a jobb megélhetést. Akkor úgy nézett ki, hogy szakorvoshiánnyal küzd majd a megyei sürgősségi kórház. Amint elkezdtek megépülni a szolgálati lakások, lassan megfordult a trend, azonban ehhez hosszú éveknek kellett eltelniük. Hozzáfűzte, a szolgálati lakások építése hiánypótló beruházás volt. Azóta új szakorvosok érkeztek az egészségügyi intézménybe.
– A szolgálati lakásokat olyan kollégák veszik igénybe, akik folyamatosan a kórház magasabb szintű besorolásán dolgoznak – közölte az intézmény vezetője.

A beruházás részletei
A szóban forgó szolgálati lakásokat egyébként 2016 októberében kezdték el építeni, a megyei önkormányzat 2016-ban 600 ezer lejt különített el a beruházás finanszírozására. Az ingatlanokat a közbeszerzési eljáráson nyertes Kontur Kft. tervezte meg 35 ezer lejért, majd a kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertese, a Tectum Company Kft. építette fel 540 ezer lej értékben. A munkát 2017 novemberében fejezték be.
Az egyemeletes ingatlanban összesen négy lakást alakítottak ki, a földszinti lakások területe (51 négyzetméter) két négyzetméterrel nagyobb, mint az emeleti lakásoké. Valamennyi lakás kétszobás, amelyhez jár még egy-egy előszoba, konyha, fürdőszoba és egy kamra is. A beköltöző orvosoknak havi 86 lej lakbért kell fizetniük, a téli hónapokban a közköltség 350 lejre rúghat. A bérleti szerződés egyelőre három évre szól, amelyet később megújíthatnak.

Az itthon marasztalás feltétele
Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke elmondta: idén négy további szolgálati lakást szerettek volna építeni, azonban ezúttal akadályokba ütköznek, mert egyrészt Csíkszereda városának jelenleg éppen nincs érvényes általános városrendezési terve, másrészt a megvásárlásra kinézett telkek tulajdonjoga nem tisztázott. Ezzel együtt meg fogják építeni előbb-utóbb ezeket a lakásokat is.
Konrád Judit ugyanakkor újságírói kérdésre elmondta: a szolgálati lakások odaítélésekor – 16 orvos pályázott a 4 kiosztható lakásra – fontos szempont volt, hogy lehetőleg azok a szakorvosok legyenek előnyben, akiknek a specialitása hiányszakmának számít a kórházban. A most lakáshoz jutó orvosok zöme Marosvásárhelyről érkezett. Egyikük nyíltan elmondta: komolyan fontolgatták, hogy külföldön vállalnak munkát, és végül többek között a szolgálati lakás miatt választották mégis inkább a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat.

Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe március 20-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek