csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház: Dr. Kelemen József patológiai napok

Tudományos előadásokkal emlékeztek néhai kollégájukra

Orvosok, asszisztensek, biológusok vettek részt pénteken és szombaton a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban lezajlott Dr. Kelemen József patológiai napokon.

AHargita Megye Tanácsa által működtetett kórházban, a Dr. Kelemen Józsefről elnevezett szakkönyvtárban péntek délben tartották a rendezvény megnyitóját. Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntőjében azt mondta, fontosnak tartják, hogy miközben a kórház jelenéről és jövőjéről sok szó esik, a múlt előtt is tisztelegjenek és felidézzék az olyan orvosok munkásságát, mint dr. Kelemen József. A patológus főorvos bebizonyította, hogy Csíkszeredában, Csíkszeredából is lehet nemzetközi szinten is elismert munkát végezni, ösztöndíjakat elnyerni, nemzetközi kutatócsoportokban részt venni, rangos folyóiratokban publikálni. A menedzser arra biztatta a többi kórházi osztály képviselőit, hogy ahogy most a kórszövettanászok, úgy a következő években ők is hasonló módon tisztelegjenek elődeik előtt.
Dr. Dobrică Adrian-Cristian, a kórház megbízott kutatási-fejlesztési igazgatója köszöntőbeszédében arra mutatott rá, több mint egy éve állt fel a tudományos munka szervezésére szolgáló részleg a kórházban, és a jelek szerint jó úton haladnak: ez idő alatt a kórház munkatársai több mint negyven tudományos munkát mutattak be hazai és nemzetközi konferenciákon, publikációk jelentek meg, szakkönyvekhez járultak hozzá fejezetekkel.
– A kórház főként az emberek révén működik, nagyon sokat javult az intézmény műszerezettsége, a humánerőforrás viszont továbbra is a legfontosabb tényező – emelte ki dr. Dobrică Adrian-Cristian.
A rendezvényre érkezetteket üdvözölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy a kórházban tudományos jellegű rendezvényeket is szerveznek és a szakemberek látják az intézményben ezen a téren is a szakmai fejlődés lehetőségét.
Dr. Kelemen József életútját és munkásságát dr. Iurcsuk Olga, a kórház kórbonctani és kórszövettani osztályának vezetője ismertette. Mint elhangzott, az 1934-ben Szászrégenben született Kelemen József 1958-ban végezte el Marosvásárhelyen az orvosi egyetemet, és egyetemi tanulmányai alatt már részt vett az idegrendszert vizsgáló kutatócsoportban, harmadéves korától pedig nyaranta már klinikán dolgozott. Egyetemi évei alatt kilenc tudományos munka társszerzője volt, és eredményei alapján tudományos pályára készült, politikai okból azonban – az 1956-os magyarországi forradalom után egy félreértés révén a párt támadásával vádolták meg – erre nem volt esélye, így tanulmányai végeztével 1958-ban Bátoson kezdett orvosként dolgozni. 1962-ben visszatérhetett a tudományos munkához, és Marosvásárhelyre, a Román Tudományos Akadémia ott létrejövő kutatóintézetében kezdett el dolgozni, 1965-ben pedig Bukarestben sikeresen szakvizsgázott patológus szakorvosként. 1963-ban Szegeden, majd 1969-ben Budapesten dolgozhatott, budapesti professzorokkal közösen új neuropatológiai munkamódszereket vezettek be. 1971-ben kapta meg az első Humboldt-ösztöndíját, amelynek keretében Münchenben dolgozott, az öregedés agyra gyakorolt hatását vizsgálta. 1972-ben főorvosi és doktori címet is szerzett, tudományos munkája mellett pedig egyetemi adjunktusként is tevékenykedett Marosvásárhelyen. Miután sikertelenül próbált elnyerni egy egyetemi tanári tisztséget és a hatóságok nem engedték áttelepedni Budapestre sem, ahová dolgozni hívták, 1975-ben Csíkszeredában kezdett el tevékenykedni. Megszervezte a kórszövettani és kórbonctani osztály munkáját, 1977-től pedig tíz éven át a törvényszéki orvostani osztályt is vezette. Csíkszeredában sem adta fel a tudományos munkát, elemezte a ritka eseteket, és dr. Megyes Tibor sebésszel közösen kidolgoztak egy, a mellrák gyors diagnosztizálására irányuló módszert. 1991-ben elnyerte a második Humboldt-ösztöndíját, ezúttal az AIDS-betegek agyát vizsgálta Berlinben. 1994-ben felépült a kórszövettan és kórbonctan különálló épülete a kórház mellett, a két osztály oda költözhetett át a kórház alagsorából. Tudományos munkássága részeként 1996-tól rendszeresen segítette a kaposvári kórházban az ideggyógyászati munkát. Megítélése szerint tudományos téren legnagyobb hozzájárulása a 11, hisztopatológiai festési módszer kidolgozása volt, amelyeket nemzetközi folyóiratokban is bemutattak. Emellett több, az idegrendszer működéséhez kapcsolódó felfedezése volt. Tudományos szervezői munkában is részt vett, patológiai rendezvények mellett szervezője volt az Erdélyi Orvosnapoknak is. Számos tudományos társaság, így a Magyar Tudományos Akadémia tagjává is választotta és tevékenységét több díjjal ismerték el. 2004-ben nyugdíjba vonult, 2007-ben felvette nevét a kórház könyvtára. Dr. Kelemen József 2014-ben hunyt el.
A munkásságának tiszteletére is szervezett, a szakorvosok és a laboratóriumokban dolgozó asszisztensek számára továbbképző pontokkal is elismert rendezvény pénteken és szombaton patológiai előadásokkal és gyakorlati bemutatókkal folytatódott a csíkszeredai kórházban. A rendezvény szombati zárásán elhangzott, a sikerre és a nagy érdeklődésre való tekintettel várhatóan jövőben is megszervezik a patológiai napokat.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb