Csíkszeredai háziorvost is jelöltek

Az Év Praxisa a kárpát-medencében

756

Elindult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza. A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egészségügyi Államtitkársága által meghirdetett pályázat első szakaszában a páciensek személyes történeteikkel ajánlhatták háziorvosukat és munkatársát Magyarországon és a határon túli területeken. A legjobb tíz közé a csíkszeredai háziorvos, dr. Széles Cézár Júlia is bekerült. A szavazás június 2-ig tart.

Még két hétig szavazhatunk. Egyetlen Hargita megyei jelölt Fotó: év praxisa / Facebook

A határon túli orvosok közül a legtöbb ajánlást a szovátai dr. Cuzic Melinda kapta, 18 betege ajánlotta. A legidősebb az a budapesti doktornő, aki 79 évesen fekvőgipsszel a lábán is rendel, és akit betegei kérnek, hogy maradjon, gyógyítson még.
Hargita megyéből egyetlen orvos, a csíkszeredai dr. Széles Cézár Júlia került be a legjobb tíz közé – közölte Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat projektvezetője, B. Király Gyöngyi.
A közleményben kifejtik, hogy a legkedveltebb orvosok előre egyeztetett időpontban fogadják betegeiket, így a zsúfoltság, a hosszú várakozás és a fertőzés elkerülhető. A betegek azt az orvost szeretik, becsülik igazán, aki partnerként tekint rájuk, aki a szakorvosi rendelőből visszatérőknek elmagyarázza a szakkifejezéseket, és segít levonni a következtetéseket. Fontos, hogy a családorvos részt vegyen a szakmai képzéseken, és az is, hogy az infokommunikáció korában szinte mindig elérhető legyen. A legnépszerűbbek a mobiltelefon mellett e-mailben és a közösségi portálokon, sőt saját honlapjukon is elérhetők, ahol naprakész és fontos információkkal látják el pácienseiket.
A szervezők 284 ajánlást regisztráltak, ebből 51 mindössze 1-2 mondatos volt, tehát nem felelt meg a pályázati kiírásnak. 233 történet viszont olvasható a www.evpraxisa.hu portálon. A hálás betegek mellett a hazai és a határon túli önkormányzatok, idős otthonok, könyvtárak, szerkesztőségek, nyugdíjasklubok, sőt a Nagycsaládosok Egyesülete – Magyarországról és Kárpátaljáról egyaránt –, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, egyetemi oktatók és szakfelügyelő orvosok is beszálltak a versengésbe, kollégáikat javasolva.
A zsűri – amelynek tagjai között szerepel Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője – a történetek alapján választotta ki a versengés 10-10 legjobb anyaországi, illetve határon túli praxisát. A háziorvosok neve ábécérendben található meg a portál szavazóoldalán.
A pályázat második szakasza május 20-án indul. A végső sorrendet, vagyis, hogy ki nyeri meg a versenyt, a portál olvasói dönthetik el szavazataikkal június 2-ig.
Tavaly a legjobb határon túli háziorvosnak járó Az év praxisa a Kárpát-medencében díjat a madéfalvi dr. Kovács Rozália nyerte el, mert kiváló kapcsolatot ápol a betegeivel, illetve a megfelelő szakorvosi vizsgálatra irányítja tovább őket.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.