Csíkszeredában is kimutatható a H1N1 vírus

65

Csíkszeredában is van képzett szakember és megfelelően felszerelt laboratórium a H1N1 vírus kimutatására – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. A hatósági főorvos érdeklődésünkre megerősítette, hogy egy Csíkszeredában kezelt betegnél azonosították a vírust. Mint mondta, aggodalomra nincs ok, csupán komolyan kell venni az influenza tüneteit, s minden esetben orvoshoz kell fordulni.

DSC_0587_labor_BA_SZ
Laboratóriumi vizsgálat. Csíkszeredai laboratórium is képes kimutatni a világhírnévre szert tett vírust Fotó: Balázs Árpád/archív

Immár egy éve Csíkszeredában is megteremtették a H1N1 vírus azonosításának feltételeit: képzett szakember végzi el a vizsgálatokat megfelelően felszerelt laboratóriumban – tájékoztatta a Hargita Népe napilapot dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.
Mint mondta, a Hargita megyei sürgősségi kórház fertőző betegségek osztályán kezelt 62 éves nőnél azonosították a H1N1 vírust, a beteg állapota kielégítő.
Dr. Tar Gyöngyi szerint bizonyára több eset is lehetett Hargita megyében a vírus új törzsének 2009-ben történt azonosítása után, csupán mindeddig nem voltak meg a kórokozó azonosításának feltételei. Korábban csak Bukarestben lehetett hasonló vizsgálatokat végezni, illetve azokban a megyékben, ahol országos program keretében végzik a vizsgálatokat, de a gyógyítás szempontjából nem sok haszonnal bírt ez a lehetőség, ugyanis mintegy két hét múlva érkeztek meg az eredmények.
A szakember hangsúlyozta, hogy pánikra nincs ok. Ugyanakkor elmondta, hogy a H1N1 vírus okozta influenza hevesebb lefolyású, mint a más vírustörzsek okozta betegség, emiatt magasabb az elhalálozási arány is a legyengült szervezetű betegek körében.
– Komolyan kell venni a klasszikus, mindenki által ismert influenzatüneteket – hangsúlyozta dr. Tar Gyöngyi –, orvoshoz kell fordulni mielőbb, hogy az a megfelelő kezelést alkalmazza.
Mint mondta, a beteg gyermekeket a szülők a vakáció teltén ne küldjék iskolába, óvodába, a beteg felnőttek pedig ne járjanak közösségbe – színházba, bevásárlóközpontba –, egyrészt, hogy a legyengült szervezetüket ne tegyék ki újabb fertőzések veszélyének, másrészt pedig, hogy ne fertőzzenek meg másokat.
– Kell legyen bennünk a közösség iránti felelősség is – hangsúlyozta.
Az egészségügyi hatóság vezetője megjegyezte, hogy a vizsgálat nem ingyenes, ugyanis nem fizeti az egészségbiztosító pénztár: ha szakorvos rendeli el kórházban fekvő beteg számára, a kórház fizeti a vizsgálatot, a háziorvos vagy a beteg kérésére végzett vizsgálatot a beteg fizeti.
2009 júniusában jelentette be az Egészségügyi Világszervezet, hogy a H1N1 új törzse járványt okozott. Mivel az új vírus sertésekből eredt, sokáig sertésinfluenzának nevezték.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.