Csíkszeredában is kérik a Gyulafehérvári Nyilatkozat betartását

99

Figyelemfelkeltő, tiltakozó meg­mozdulást szervez a Magyar Polgári Párt (MPP) együttműködve a történelmi egy­há­zakkal és az erdélyi magyar politikai pártokkal november 28-án, Csík­szeredában, a Szabadság téren, amelyen együtt kérik Székelyföld régió elismerését, referendum kiírását Székelyföld autonómiájáról, új alkotmányt, a magyar nyelv hivatalossá tételét, a székely zászló elismerését és a Gyulafehérvári Nyilatkozat betartását – jelentette be Biró Zsolt, a párt elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

Somay Péter, Biró Zsolt és Salamon Zoltán. Figyelemfelkeltés Fotó: Balázs Árpád
Somay Péter, Biró Zsolt és Salamon Zoltán. Figyelemfelkeltés (Fotó: Balázs Árpád)

A november 28-ára tervezett megmozdulás tulaj­donképpen a tavaly Sep­si­szent­györgyön útjára indított alkotmánymódosító programjuk folytatásának is tekinthető – mondta a csíkszeredai sajtótájékoztatón Biró Zsolt, az MPP elnöke. Kifejtette, az MPP ötpontos alkotmánymódosító csomagot állított össze. Szerintük a legfontosabb, amit a román alkotmánynak tartalmaznia kell, azok a nemzetiségi jogokra vonatkozó garanciális elemek, amelyek kiindulási pontja a Gyulafehérvári Nyilatkozat.
– Lassan száz évvel ezelőtt tettek egy ígéretet román honfitársaink ősei a mi őseinknek, és ennek betartása azóta is várat magára. December elseje a mi számunkra a be nem tartott ígéretek napját jelenti – jegyezte meg a párt elnöke.
Szerinte a román népnek van egy erkölcsi vállalása, amit nem volna szabad megkerülni, és ami a békés együttélés alapját képezné. Hozzátette: nem várhatják, hogy lojális polgárai legyünk ennek az országnak, amíg mi nem érezzük magunkat egyenrangú polgárnak, és ahhoz, hogy ez megtörténjen, az alaptörvény szintjén kell garantálni a közösségi jogokat. Biró Zsolt kijelentette, tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy nem szélsőséges kérdés, ha valaki autonómiát kér, és nem fogadhatjuk el azt, hogy az autonómia emlegetése nemzetbiztonsági kockázatot jelentsen. Elhangzott, hogy a tavaly sem december 1-jére tették a rendezvényüket, éppen azért, mert nem akarják a román közösség érzékenységét ezzel megsérteni.
Biró Zsolt elmondta, a rendezvény kapcsán egyeztettek a történelmi egyházak vezetőivel, más politikai szervezetekkel, a Csíkszéki Székely Tanáccsal, és ebben a kérdésben összhang van, mindenki partnerként viszonyul a megmozduláshoz. Hangsúlyozta, nem pártrendezvényről van szó, éppen ezért a szórólapokon sem szerepel a párt logója.
A 14 órakor kezdődő rendezvényen sem lesznek politikai beszédek – ígérte Biró Zsolt, hanem kulturális műsor, és felidézik az 1918. december 1-jén elhangzott nyilatkozatot, valamint hangot adnak új petíciójuknak. A kormányváltás miatt fontosnak tartják, hogy az új kormányfő is kézhez kapja az erdélyi magyarság kéréseiket, követeléseiket. – Tudjuk, hogy a tavalyi petíciónak mi lett a sorsa, sajnos a válasz azóta is várat magára, pontosabban: kaptunk egy közvetett választ a Kovászna megyei prefektustól, aki a sepsiszentgyörgyi, november 29-i eseményt követően három nappal úgy döntött, hogy megbírságolná az MPP-t a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napján elénekelt magyar himnuszért, de végül jogerős döntés született, és másodfokon is elutasították a büntetést – mondta a párt elnöke.
Salamon Zoltán, az MPP Hargita megyei elnöke ismertette, hogy autóbuszokat indítanak Szé­kelyudvarhelyről és Gyer­gyó­szentmiklósról, ezekre a helyi szervezeteknél lehet feliratkozni, de résztvevőket várnak Há­rom­székről, Kolozsvárról és Má­ra­ma­rosból is.
Somay Péter hozzátette, a városháza engedélyezte a rendezvényt, és a tavalyi eseményből tanulva, amikor ónos esőben tartották a megmozdulást, meleg teával fogadják a résztvevőket.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek