Csíkszeredában indította országos kampányát az RMDSZ

Parlamenti képviselet nélkül nem elég kiszámítható a jövő az erdélyi magyarság számára – jelentette ki tegnap Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere abból az alkalomból, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a megyeszékhelyen, a Mikó-vár előtti téren tartotta meg országos kampánynyitó rendezvényét. Terveiket, elképzeléseiket ismertették a szenátor- és képviselőjelöltek a sajtóeseményen.


Elképzeléseiket, terveiket ismertették az RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjei a tegnapi kampányindító sajtóeseményen. 

− A munkát folytatnunk kell. A közös vállalásainkat, ügyeinket csakis erős képviselettel tudjuk továbbvinni – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Hozzátette: a kisebbségi, nemzeti közösségi jogokért folytatott harcot folytatni kell.Kelemen szerint az elmúlt négy év kétkezi munkával telt, „az egyik kezünkkel építettünk, a másikkal védekeztünk” – utalt a magyarellenes törvényjavaslatokra. Kelemen a magyar–magyar összefogást is dicsérte. Kiteljesedett az Erdélyi Magyar Szövetséggel való összefogás, együttműködés – fogalmazott.

„Az összefogás eredményeként egymás erősítésére és együttműködésre kell felhasználni a szavazatokat, ezért is kiemelt a megfelelő érdekképviselet a parlementben” – emelte ki Zakariás Zoltán, aki az EMSZ jelöltjeként a magyar politikai alakulatok összefogásának köszönhetően indul a parlamenti választásokon az RMDSZ Hargita megyei listáján. Tánczos Barna szenátor ugyanakkor elmondta: szeretné folytatni az eddigi parlamenti tevékenységét. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési programokkal számít a jövőben is foglalkozni. Hozzáfűzte, a vadkárok és erdészeti törvények módosítása ma is időszerű, ezért továbbra is ezeknek a problémáknak a rendezését kezeli prioritásként.

Hajdu Gábor képviselőjelölt a választás tétjéről beszélt.

− Most nemcsak az a tét, hogy ott legyünk a parlamentben, hanem, hogy ott legyünk annál az asztalnál, ahol az ország dolgairól döntenek. Magyar emberek legyenek ott, akik szakértelmükkel hozzájárulnak az ország, ezáltal az erdélyi magyarság és Székelyföld felvirágoztatásához – mondta. 

Az eseményen részt vett Bíró Barna Botond udvarhelyszéki és Barti Tihamér gyergyószéki RMDSZ-elnök, továbbá Antal Lóránt szenátor, Bende Sándor parlamenti képviselő és Ladányi László képviselőjelölt is. Egybehangzóan állították: fontos a magyar–magyar összefogás és elengedhetetlen a parlamenti jelenlét az erdélyi magyar közösség számára.