Csíkszeredában gyakorol koncertjeire a virtuóz Boros Misi

Tanulás által kerülnek közelebb hozzá a zeneszerzők

2 318

A csíkszeredai Nagyi István Művészeti Szakközépiskolában készül nyári és őszi koncertjei­re, valamint egyesült államokbeli mesterkurzusára Boros Misi. Az anyai ágon csíki származású pécsi zongoraművész – aki négy évvel ezelőtt megnyerte a Virtuózok komolyzenei tehetségkutatót – az iskolai szünidőben is szorgalmasan gyakorol, mi pedig megragadtuk a lehetőséget, hogy éppen Csíkszeredában teszi ezt, és a terveiről faggattuk őt.

A 15 éves virtuóz mindennap több órát gyakorol a zongorán. Mint mondta, Csíkszentmiklóson, az édesanyja szüleinek házában is van egy pianínója, de naponta bejár Csíkszeredába, a művészeti iskolába, hogy az ott található koncertzongorán gyakoroljon. Amikor találkoztunk vele, éppen Chopin-műveket játszott.
– Ez nekem nagyon nagy segítség, mivel sok órát kell a hangszer mellett töltenem. És rendkívül fontos, hogy mindezt koncertzongorával tehessem meg. Ősszel ugyanis nagyon sok fellépésem lesz – mondta Boros Misi.
A fiatal zongoraművész szeptember 7-én a budapesti Papp László Sportarénában ad koncertet, amelyen mesterével, Bogányi Gergely zongoraművésszel közösen is játszanak egy Bogányi-zongorán. A koncerten a Virtuózok korábbi és idei versenyzői közül többen is fellépnek. November 6-án a Nemzeti Filharmonikusoknak a Művészetek Palotájában tartandó koncertjén is fellépési lehetőséget kap, decemberben pedig a Szegedi Filharmonikusokkal játszik. A következő év elején hét különböző fellépése is lesz. Az ezekre való felkészülésben Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoratanárnő segíti őt, aki idén is részt vesz a Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes támogatásával Borospatakán rendezett erdélyi mesterkurzuson, augusztus 26. és szeptember 2. között.
– Nagyon örülök, hogy idén is lesz Hazulról Hazaiaknak Gálakoncert Csíkszeredában, augusztus 25-én, bár én most nem tudok részt venni rajta, mert augusztusban Philadelphiába utazom. Az ottani zeneművészeti egyetem (Curtis Institute of Music) tanárai tartanak ötnapos mesterkurzust a világ minden részéről érkező 20 fiatal zongoristának – mondta a zongorista.
Boros Misi elmondása szerint sokat jelent számára a mesterkurzuson való részvétel, sőt talán fontosabb is, mint a fellépési lehetőség, amelyet ezen időszak alatt kapnak. Nagy megtiszteltetés a diákok számára, hogy az egyetem neves tanárai – Gary Graffman, Lang Lang és Yuja Wang – foglalkoznak majd velük.
Mint megtudtuk, a fiatal zongorista szintén művészeti szakközépiskolába, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumba jár. A zongorát, valamint a zenei tantárgyakat ott tanulja, de egyébként magántanuló. Tavaly kapott egy koncertzongorát Bogányi Gergely közvetítésével és Rochlitz Andrea jóvoltából, így mindennap legalább öt órát gyakorolhat rajta otthon. Bach, Mozart, Schubert és Liszt műveit játssza a legtöbbet. Jelenleg Liszt Ferenc műveivel foglalkozik. Ezeket nagyon megszerette, de mint mondta, Mozart áll hozzá a legközelebb.
– Az elmúlt hetek gyakorlásai során Mozart több új oldalát ismertem meg, de mivel a jövő év eleji szólókoncerteken Bach-műveket is játszok, ezért azokat is nagyon sokat gyakoroltam, és ez idő alatt szintén nagyon megszerettem – fejtette ki a zongoraművész.
Arról is érdeklődtünk Boros Misitől, hogy miként viszonyul a kortárs klasszikus zenéhez, van-e lehetősége megismerkedni vele, esetleg játszani azt. Mint mondta, jó kapcsolatot ápol Eötvös Péter székelyudvarhelyi származású zeneszerzővel, karmesterrel, akinek egyik darabját már játszotta is nagyközönség előtt, illetve újabb művének megtanulását tervezi a közeljövőben. Hozzátette: nagy megtiszteltetés számára, hogy személyesen is kap tanácsokat a zeneszerzőtől. A fiatal zongorista véleménye szerint a kortárs klasszikus zene is kihagyhatatlan része a zeneelmélet-tanulásnak.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.