Csíkszeredában dömping, máshol hiány

Magyar költészet napja

388

József Attila születésnapján, április 11-én a magyar költészet napját ünnepeljük. Ebből az alkalomból Csíkszeredában meglepően sok, a megye többi városában viszont kevés rendezvényt szerveznek.

Korábban is népszerűségnek örvendett a csíki színészek versnapi kezdeményezése Fotó: Archív

Szokatlanul sok, a vershez fűződő eseményen vehetnek részt ma a csíkszeredaiak: a színház három programmal jelentkezik, a megyei könyvtár szavalóversenyt szervez – akárcsak a József Attila nevét viselő iskola –, sőt kocsmai metálkoncert is a magyar költészet előtt tiszteleg.

Kitesz magáért a színház
A Csíki Játékszín már hagyományosnak nevezhető városköszöntő műsora 11 órakor kezdődik. A 90 éve született és tavaly elhunyt Kányádi Sándor Vannak vidékek ciklusából 11 költemény hangzik el a társulat színészeinek előadásában, a művelődési ház lépcsőjéről.
15.30-tól ugyanitt slam poetry­re várják a közönséget. Ezt az eseményt a színház és a Kulissza kávézó szervezi, a három legjobb előadót pedig vásárlási utalvánnyal díjazza a Gutenberg könyvesbolt.
19 órai kezdettel a Hunyadi László Kamarateremben – a szatmárnémeti Szugyiczky István szerkesztésében, Márdirosz Ágnes és Kányádi Szilárd színművész közreműködésében – a Márai-oratórium tekinthető meg. A szintén e napon született Márainak emléket állító felolvasószínházi műsorra tegnap lapzártánkkor még voltak szabad helyek. A belépő 15 lejbe kerül, jegyet válthatnak a bilete.ro weboldalon, a Csíki Moziban működő jegyirodában, valamint a helyszínen az előadás előtt egy órával.
Könyvtártól kocsmáig
A Kájoni János Megyei Könyvtár az Agora Alapítvány által meghirdetett szavalóversenynek lesz a házigazdája. 9 órakor a fel­ső­tagozatosok, 15 órától a középiskolások, 16 órától pedig a felnőttek versenye kezdődik. A szavalók Ady Endre, Lászlóffy Aladár, Radnóti Miklós vagy Weöres Sándor költeményeivel léphetnek fel. A legjobbak holnap a Role együttes verses-zenés gálaműsorán is szavalnak, 18 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában.
Az Ólommadárban ugyanakkor 21 órától a Pokolgép évek – Éjszakai bevetés 30 című műsorával a Kalapács zenekar zenél, és fellép velük Rudán Joe is. Jegyek 40 lejért az eventbook.ro jegyértékesítő portálon vásárolhatók.

Vidéken szegényes a felhozatal
Gyergyószentmiklóson könyv­bemutatóval tisztelik meg a magyar költészet napját: a Gyer­gyó­szentmiklósi Művelődési Központ (GYMK) Klassz-Tavasz Fesztiváljának részeként Fekete Vince Szárnyvonal című verseskötetét mutat­ják be 18 órától a művelődési ház Karancsi Sándor-termében.
Székelyudvarhelyen 16 órától a Belvárosi Unitárius Egyházközség imatermében Adyra és Adyval emlékeznek, a meghívott Bogdán Ida nyugalmazott magyartanár.
Maroshévízen a Kemény János Gimnázium dísztermében 14 órakor kezdődik a vers ünnepe. A meghívott Hargita megyei alkotók mellett részt vesz Sarány István is, aki Garabonciások című kötetét ismerteti, s a kötet főszereplője, a Garabonciás frontembere, Csutak István megzenésített verseket ad elő. Ugyancsak az eseményen bemutatják a Gyergyói Szemle folyóirat legutolsó lapszámát.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek